Uutiset

Valtuustoaloite: Tampereen kaupungin henkilöautot yhteiskäyttöön kaupunkilaisten kanssa

today16.2.2018

share close

Tampereen kaupunginhallitus käsittelee maanantaina 19. helmikuuta kokouksessaan Kokoomuksen ja RKP:n valtuustoryhmän aloitetta, jossa esitetään Tampereen kaupunki siirtyy henkilöautojen käytössä yhteiskäyttöön kaupunkilaisten kanssa.

Tampereen kaupungilla on omistuksessaan huomattava määrä henkilö- ja pakettiautoja, traktoreita sekä erilaisia erikoisautoja ja työkoneita. Nämä ajoneuvot ovat Tampereen Infran, Pelastuslaitoksen, Liikennelaitoksen, Tampereen Veden ja Tredun hallinnassa.

Valtuustoryhmän mukaan älykkään kaupungin ja kansatalouden kannalta olisi viisasta, että kaupungilla olisi autot käytössään vain silloin kun niitä tarvitaan ja muun ajan ne olisivat kaupunkilaisten käytössä. Samalla tulisi tutkia sama käytäntö pakettiautojen ja työmaakoneiden kohdalla.

Tampereen kaupungin ”Yhteiskäyttöautot Tampereella” -selvityksen mukaan on tavoiteltavaa, että vuonna 2020 Tampereen kaupunkiin on muodostunut usean eri operaattorin ylläpitämä yhteiskäyttöautojärjestelmä, jossa yhteiskäyttöautoista on tullut kiinteä osa kaupungin liikennejärjestelmää ja matkaketjuja. Selvityksen mukaan yhteiskäyttöautoista olisi monia hyötyjä Tampereen kaupungille.

Valtuustoryhmän mukaan kaupungin toimintamalli voisi olla sellainen, jossa kaupunki luopuu osittain autojen omistuksesta ja siirtyy operaattorin/operaattoreiden tarjoamien yhteyskäyttöautopalveluiden käyttäjäksi siten, että autot on varattu virka-aikana kaupungin työntekijöiden käyttöön ja muuna aikana ne ovat vapaasti muiden käytössä, kuten valtuustoaloitteessa on esitetty. Näin toimimalla kaupunki voisi pikku hiljaa luopua omista autoista esim. autojen ikääntymisen tai leasing-sopimusten päättymisten myötä. Samalla kaupunki synnyttäisi tarvittavan peruskysynnän yhteiskäyttöautoille, mikä mahdollistaisi toimijoiden tulon Tampereelle ja toisi Tampereella toimiville MaaS-operaattoreille yhden lisäpalvelun heidän palvelukokonaisuuteen. Yhteiskäyttöautojärjestelmien toimivuus edellyttää kaupungilta myös toimenpiteitä yhteiskäyttöautojen pysäköinnin mahdollistamiseksi alueilla, joissa on pysäköintirajoituksia.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%