Uutiset

Lempäälässä havaitun hyytelösammaleläimen levinneisyyttä kartoitetaan Pirkanmaalla

today6.8.2018

share close

Hyytelösammaleläimiä on havaittu tänä kesänä monin paikoin Lempäälän järvivesissä. Kuva: Sirpa Penttilä[/caption]

Pirkanmaan ELY-keskus haluaa selvittää viime viikkoina Lempäälässä havaitun hyytelösammaleläimen levinneisyyttä Pirkanmaalla. Levinneisyyden kartoittamiseksi ELY-keskus pyytää kansalaisia ilmoittamaan havainnoista vieraslajiportaaliin osoitteeseen vieraslajit.fi. Sammaleläinten torjunta on haasteellista, sillä se leviää voimakkaasti. Niiden lisääntymistä voi yrittää estää esimerkiksi keräämällä sammaleläinten yhdyskunnat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa pois vedestä tai laiturirakenteista eli ennen kuin ne alkavat tuottaa statoplasteiksi kutsuttuja talvehtimisvaiheita.

– Sammaleläimen lisääntymisen estämiseksi havaitut eläimet tulisi nostaa maalle, jossa ne kuolevat helposti.  Sammaleläinten esiintymistä voi myös yrittää vähentää poistamalla rannasta mahdollisia kiinnittymispintoja, kuten ilmaversoisia vesikasveja ja rantaveteen pudonneita oksia, kertoo vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lisäksi kalastusvälineiden, joihin sammaleläintä on kiinnittynyt, puhdistukseen toivotaan huolellisuutta, erityisesti niitä siirrettäessä vesistöstä toiseen. Sama koskee myös veneitä tai muita vesikulkuvälineitä. Torjunnan tehokkuudesta ei ole Suomessa vielä kokemusta, mutta ELY-keskus haluaa ryhtyä toimenpiteisiin mahdollisen leviämisen estämiseksi.

Ensimmäisen kerran hyytelösammaleläimiä on havaittu Vuoksen vesistöalueella noin 10-15 vuotta sitten. Lajin ei tiedetä olevan haitaksi ihmiselle, mutta sen leviämistä Suomessa kannattaa ELY-keskuksen mukaan pitää silmällä.

Hyytelösammaleläimen pallomaisia yhdyskuntia on havaittu heinäkuun lopulla runsaana eri puolilla Kirkkojärveä, Hiivalahtea ja Toutosta (Lempäälässä). Sammaleläinyhdyskuntia on ollut kiinnittyneenä rantakasvillisuuteen, laitureihin, katiskoihin ja rantakivikkoon.

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%