Uutiset

Lempäälässä, Nokialla ja Kangasalla kiinteistömaksut nousseet eniten

today6.9.2018

share close

Kaupunkien ja kuntien kiinteistöverot ja muut kiinteistökustannukset ovat kohonneet tänä vuonna 1,1 prosenttia vuodentakaisesta, kertoo Kiinteistöliitto. Nousu on kuluvana vuonna liiton mukaan edellisvuotta maltillisempaa.

Edullisimmat kuntakohtaiset kiinteistömaksut ovat viimevuotiseen tapaan Kokkolassa, Raahessa ja Oulussa. Korkeimmat taas Vihdissä, Lappeenrannassa ja Rovaniemellä.

Kalleimmassa kaupungissa kunnalliset kustannukset 34 prosenttia korkeammat kuin edullisimmassa kaupungissa.  Kaikissa tarkastelluissa kaupungeissa kiinteistöveroja ja tariffeja maksetaan Indeksitalossa keskimäärin 2,65 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa (2,62 vuonna 2017). Tämä tekee 90-neliöisessä kerrostalohuoneistossa noin 2860 euroa vuodessa. Vihdissä vertailulukema on 3320 euroa, ja Kokkolassa noin 2470 euroa.

Kaupunkien väliset kehityserot ovat Kiinteistöliiton mukaan merkittäviä. Seitsemässä kaupungissa tarkasteltavat kustannukset hivenen laskivat, mutta valtaosaltaan kustannukset nousivat maltillisesti. Sen sijaan kymmenessä kaupungissa nousua oli runsaat kaksi prosenttia, mikä on varsin paljon verrattuna talouden muihin hinta- ja kustannusmuutoksiin.

Kustannukset nousivat Indeksitalo-vertailuaineiston mukaan eniten Lempäälässä 4,6, Nokialla 3,5 sekä Helsingissä ja Kangasalla molemmissa 3,2 prosenttia. Kaikissa näissä kaupungeissa kaukolämpö ja sähkö kallistuivat edellisvuodesta. Lempäälässä myös vesi ja jätehuolto kallistuivat.

Kaukolämmön hinta nousi varsinkin pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla sekä Salossa, Lempäälässä ja Kangasalla. Eniten vuotuinen kaukolämmön vertailuhinta nousi Helsingissä, 6,7 prosenttia. Helsinki, Salo ja Kangasala olivat nousukärjessä myös vuonna 2017. Kaukolämpö on vertailussa kalleinta Vihdissä (1,67 euroa per huoneistoneliö kuukaudessa). Sen jälkeen kalleinta lämpö on Hämeenlinnassa (1,44), Haminassa (1,41) sekä Lempäälässä, Järvenpäässä ja Tuusulassa (1,40). Halvinta kaukolämpö on vertailukaupungeissa Oulussa (0,93).

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 syksyisin vakiomuotoisen ns. Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia maamme suurimmissa kaupungeissa käyttäen voimassa olleita maksuperusteita ja hintoja. Indeksitalo on 30-vuotias 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%