Uutiset

Alkuvuonna asuntomurtoja huomattavasti aiempaa enemmän

Alkuvuonna asuntomurtoja huomattavasti aiempaa enemmän

Vuoden 2018 alussa asuntomurtojen määrä on kasvanut verrattuna 2017 vuoteen. Poliisi on kirjannut asuttuihin asuntoihin kohdistuneita törkeitä varkauksia kahden ensimmäisen kuukauden osalta yhteensä 218 kertaa. Vuosi sitten luvut kertoivat 189 asuntomurrosta.

- Asuntomurtajat pyrkivät sulautumaan ympäristöönsä ja tekoja tehdään paljolti päiväaikaan. Rikollisilla saattaa vaatetuksena olla ns. työvaatetus ja moni silminnäkijä on kuvitellut näiden tällöin olleen luvallisella asialla mm. omakotitalojen pihamailla nähtyinä, kertoo poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta.

Murrot nopeita ja anastettu omaisuus pienikokoista

Ahon mukaan osa murroista on selkeästi perustunut asunnon tarkkailuun, sillä talon jäätyä tyhjäksi vaikka omistajan kaupassa käynnin ajaksi, on asuntoon murtauduttu. Monesti rikollinen pyrkii varmistamaan työrauhan soittamalla ensin asunnon ovikelloa. Aho kehottaa painamaan kiertävien ja epämääräisten ovikellon soittajien tuntomerkit ylös ja ilmoittamaan niistä hätäkeskukseen numeroon 112, etenkin jos soittaja ei osaa kertoa paremmin järkevää syytä tekemisilleen.

Asunnoista anastetaan yleisemmin pienikokoista omaisuutta, jotka on helppo viedä mukana eli rahaa ja koruja. Usein anastetaan myös elektroniikkaa kuten kannettavia tietokoneita ja puhelimia. Poliisilla on esitutkinnassa usein ongelma tunnistaa epäillyiltä rikollisilta takavarikoidun omaisuuden alkuperä eli mistä ne ovat anastettu. Omistajilla on harvoin hyviä tunnisteita tai kuvia omaisuudestaan. Ahon mukaan tällainen inventaario tulisi jokaisen tehdä syystä, että rikoksen tapahduttua sillä helpotetaan poliisin työtä ja mahdollisesti omaa asiointia vakuutusyhtiössä.

Rajat ylittävä rikollisuus on haaste niin asunnon omistajille kuin poliisille

Usein maahan rikollisessa mielessä tulleet ulkomaiset rikollisryhmät tekevät asuntomurtoja lyhyenä aikana ja suurella volyymilla. Tekotavat ovat suorasukaisia eli asuntoon tunkeudutaan sen heikommasta kohdasta, joka on samalla suojainen tekijälleen. Ahon mukaan omakoti- ja rivitaloasuntojen takapihojen kautta tunkeutuminen on yleisintä. Jos itse teoilla ei ole ulkoisia silminnäkijöitä, niin rikosilmoituksiin kirjatun tiedon mukaan hälytyslaitteet ja kamerat ovat saattaneet tiedon teosta reaaliaikaisesti omistajille tai kontrollia suorittaville palveluntarjoajille. Tekijät ovat harvoin jääneet tekopaikalle odottelemaan kun kiinnijäämisriski on heille paljastunut eli tällöin teot yleensä keskeytyvät.

Rikossarjojen jälkeen tekijät poistuvat hetimmiten maasta yhdessä ja erikseen ja kuka mihinkin suuntaan Aho kertoo. Tällaisen rikollisuuden torjuminen on haaste niin asunnon omistajille kuin poliisille. Jokaisen tulisi miettiä itselle parhaat keinot miten estää tai haittaa asuntomurtojen toteutumista ja vähintä mitä tehdä on tietää se mitä omistaa eli luetteloida ja kuvata arvo-omaisuus. Myös lukitus on syytä pitää kunnossa ja hämärän aikaan valaistus estää rikollisuutta.

– Asuntomurron uhrin on muistettava, ettei tutki ja sotke asuntomurron jälkiä. Ne ovat poliisin tutkimuksille tärkeitä ja asuntomurtorikollisuuden torjuminen on muutoinkin poliisille riittävän haasteellista, poliisitarkastaja Jyrki Aho muistuttaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>