Uutiset

Tamperelaisessa päiväkodissa todettu hinkuyskää

today5.6.2018

share close

Tampereella toimivassa päiväkodissa on todettu hinkuyskää. Varmistettuja tapauksia on kolme, ja muutama tapaus on tutkittavana. Koska jo varmistuneiden tapausten määrän perusteella päiväkodissa on kyseessä hinkuyskäepidemia, lääkitään kaikki päiväkodin lapset, joilla on hinkuyskään sopivat oireet.

Antimikrobilääkityksen saavat myös lasten perheenjäsenet, joilla on selkeästi hinkuyskään viittaavat oireet. Oireettomat lapset tai heidän perheenjäsenensä eivät tarvitse lääkitystä. Tämän epidemian ympärillä ei kukaan ole tiettävästi sairastunut sairaalahoitoa vaativaan infektioon.

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio. Oireita ovat aluksi kuume, nuha ja yskä kuten monissa muissakin hengitystieinfektioissa, mutta tavallisesta flunssasta poiketen yskä pitkittyy ja muuttuu puuskittaiseksi, jopa tikahduttavaksi. Puuskat esiintyvät etenkin öisin ja ne voivat päättyä limaoksenteluun. Hinkuyskässä voi esiintyä sisäänhengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Yskänpuuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen. Hinkuyskän vakavimmat, jopa henkeä uhkaavat oireet ilmenevät alle 6 kuukauden ikäisillä lapsilla tai rokottamattomilla imeväisikäisillä.

Hinkuyskän itämisaika tartunnasta oireiden puhkeamiseen on noin 1-3 viikkoa. Oireet kestävät tavallisesti 6-10 viikkoa, mutta tartuttavuus päättyy neljän viikon kuluessa oireiden alkamisesta. Yli neljä viikkoa yskineen lääkehoidosta ei ole enää hyötyä.

Rokote hinkuyskää vastaan kuuluu suomalaisten lasten rokotusohjelmaan. Lasten rokotteet annetaan 3, 5 ja 12 kuukauden ja 4 vuoden ikäisille, sekä tehosteannos vielä 14-15 vuoden ikäisille.

Epidemiologi Sirpa Räsänen Tampereen kaupungilta kertoo, että Tampereella lasten rokotuskattavuus hinkuyskää vastaan on hyvä.

– Rokote ei kuitenkaan sataprosenttisesti suojaa hinkuyskätartunnalta, joten hinkuyskää aiheuttavaa bakteeria voi kiertää hyvinkin rokotetussa väestössä, ja siksi ajoittain ilmenee hinkuyskäepidemioita, Räsänen sanoo.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%