Uutiset

”Tullin hallit” voitti Tullikamarin aukion suunnittelu- ja toteutuskilpailun

”Tullin hallit” voitti Tullikamarin aukion suunnittelu- ja toteutuskilpailun

Tullikamarin aukion suunnittelu- ja toteutuskilpailun voittajaksi on valittu ehdotus nimimerkiltä ”Tullin hallit”. Voittaneen ehdotuksen on tehnyt YH Kodit Oy. Suunnittelijoina ovat toimineet Schauman & Nordgren Architects Oy Ab, Schauman Arkkitehdit Oy, MASU Planning Oy ja Grönlund & Nisunen. Tuomaristo valitsi voittajan kuudesta kilpailuun jätetystä ehdotuksesta.

Kilpailun tuomariston mukaan ehdotuksen voima on Tullikamarin aukion ja aukiota reunustavan urbaanin rakentamisen yhtenäisessä ja ainutlaatuisessa hengessä. "Tullin hallien" uudisrakennus koostuu kahdesta luonteeltaan hyvin erilaisesta osasta.

Matalamman jalustaosan säännönmukainen, punatiilinen hahmo sitoo täydennysrakentamista lähiympäristöön ja Tampereen historialliseen teollisuusarkkitehtuuriin. Jalustaosan päällä oleva selkeäpiirteinen asuintiloja sisältävä kappale on uudentyyppinen korkea rakennus Tampereen keskustassa.

Tampereen kaupunki järjesti suunnittelu- ja toteutuskilpailun Tullikamarin aukion ja sen lähialueen uudistamisesta ja täydennysrakentamisesta. Kilpailu alkoi 23.11.2017 ja ehdotukset oli jätettävä 19.4.2018.

Kilpailu oli luonteeltaan tontinluovutuskilpailu. Sen pääasiallisena kohteena oli Itsenäisyydenkadun varteen sijoittuvan kaupunkirakennetta täydentävän uudisrakennuksen tontinluovutus. Lisäksi tavoitteena oli löytää suunnitelma ja toteuttaja Tullikamarin aukion kokonaisvaltaiselle uudistamiselle sekä ideoita toteutusaluetta ympäröivien katutilojen kehittämisen lähtökohdiksi.

Kilpailun voittanut ehdotus toimii asemakaavan viitesuunnitelmana. Alueen asemakaavoitus alkoi yhtä aikaa alueen suunnittelu- ja toteutuskilpailun kanssa viime marraskuussa. Työ jatkuu kumppanuuskaavoituksena voittaneen työryhmän kanssa.

Alueen asemakaavoituksen pohjana on Tullin yleissuunnitelma, jossa aukion koillisnurkkaan on sijoitettu 16-kerroksinen rakennus. Rakennus reunustaisi Itsenäisyydenkatua niin, että kerroskorkeudet madaltuvat kohti asemaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>