Uutiset

Tältä näyttää Tampereen raitiovaunu

Tältä näyttää Tampereen raitiovaunu

Kuva: Idis Design Oy ja Tampereen kaupunki[/caption]

Tampereen raitiovaunun ulkomuoto on julkistettu tänään keskiviikkona. Raitiovaunun muotoilussa tekijöiden lähtökohtana on ollut tehdä selkeästi tamperelainen ja Tampereen tarpeisiin sopiva ratikka.

Raitiovaunun ulkomuodossa huomio kiinnittyy keulan muotoon, matkustamon valoisuuteen, ikkunalinjan ja ovien muodostamaan rytmiin sekä LED-valojen käyttöön. Raitiovaunussa on metallihohtomaalipinta, jonka väri valitaan kahdesta vaihtoehdosta yleisöäänestyksellä Tampereen päivässä 29.–30.9.2018.

Raitiovaunun väri julkaistaan maanantaina 1. lokakuuta eli samana päivänä, kun Tampere täyttää 239 vuotta.

Raitiovaunu on kahteen suuntaan ajettava, minkä vuoksi vaunun päädyt ovat muodoltaan identtiset. Keulassa katse kiinnittyy pehmeästi kaareutuviin pintoihin, jotka rajoittuvat alaosastaan mahdollisimman lähelle kiskoja, mikä parantaa jalankulkijaturvallisuutta.

Keulan LED-huomiovaloraita tuulilasin alalaidassa luo voimakkaan kontrastin tummaa taustaa vasten, mikä antaa vaunulle ilmettä ja parantaa vaunun havaittavuutta. Ajovaloumpiot on muotoiltu soikeiksi, ja LED-valokomponentit on sijoitettu umpioiden sisään päällekkäin. Ovilehtien sisäsyrjällä olevat pystysuuntaiset LED-valonauhat syttyvät vaunun pysähtyessä ja liikkuvat ovien avautuessa oviaukon molemmille puolille. Oviaukon rajaaminen valolla lisää ovialueen havaittavuutta.

Valoisan matkustamon sisävalot säätyvät vuorokaudenajan mukaan. Raitiovaunussa on istuinryhmän keskellä leveä maisemaikkuna, joka toteutettiin tamperelaisten käyttäjäryhmien viime kevään makettivierailuissa saadun palautteen perusteella. Ikkunat on sijoitettu niin, ettei ikkunapilari peitä näkyvyyttä ulos.

Raitiovaunun kylkialueilla on laajasti väripintaa. Raitiovaunussa käytetään metallihohtomaalia, joka tekee värisävystä valon ja varjon mukaan elävän sekä kaupunkiympäristöä heijastavan.

Raitiovaunun väri yleisöäänestyksellä

Raitiovaunun väri valitaan kahdesta vaihtoehdosta yleisöäänestyksellä Tampereen päivän viikonloppuna 29.–30.9.2018. Finalistivärit valikoituivat viime keväänä tehdyn kaikille avoimen väriarvioinnin perusteella. Väriarvioinnissa saatiin reilu 14 300 näkemystä raitiovaunun väreistä. Väriarvioinnin mukaan punainen ja vaaleansininen olivat kaupunkilaisten mielestä sopivimmat värit ratikalle. Keväällä julkisuudessa esillä olleet värit toimivat lähtökohtana, josta muotoilijat lähtivät testaamaan eri sävyjä ja arvioimaan, millaiset punaisen ja vaaleansinisen sävyt toimisivat parhaiten raitiovaunussa ja kaupunkikuvassa.

Verkkoäänestys ratikan väristä on osoitteessa www.tampereenratikka.fi. Verkkoäänestys alkaa lauantaina 29.9.2018 kello 9.00 ja päättyy sunnuntaina 30.9.2018 kello 21.00.

Äänestys Tampereen päivän Ratikkapisteillä tapahtuu lauantaina 29.9.2018 kauppakeskus Duossa Hervannassa ja Lielahtikeskuksessa kello 11–15 sekä sunnuntaina 30.9.2018 Keskustorilla kello 11-15. Ratikkapisteillä on mahdollisuus tutustua raitiovaunuun, värivaihtoehtoihin ja tavata ratikkahankkeen väkeä.

Yleisöäänestyksen tulos ja raitiovaunun väri julkaistaan maanantaina 1.10.2018.

Tampereelle tulevat raitiovaunut valmistaa kotimainen Transtech Oy, jonka omistaa kokonaan Skoda Transportation. Tampereelle on tilattu 19 raitiovaunua. ForCity Smart Artic X34 -mallin raitiovaunut ovat 37,3 metriä pitkiä, kolmiosaisia ja kahteen suuntaan ajettavia. Raitiovaunussa on kauttaaltaan matala lattia, ja vaunuun on esteetön pääsy pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Raitiovaunussa on 104 istumapaikkaa ja ruuhka-aikaan tilaa 264 matkustajalle. Raitiovaunujen valmistus aloitetaan Kajaanin Otanmäessä vuonna 2019. Ensimmäisen raitiovaunun arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 alussa. Raitiovaunuliikenne käynnistyy Tampereella vuonna 2021.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>