Eduskuntavaalit Ylöjärvellä

Lukiolaisten vaalipaneelissa kuultua: "kannabis lailliseksi", "suodattimet piippujen päähän", "veronkierto kuriin"

Lukiolaisten vaalipaneelissa kuultua: "kannabis lailliseksi", "suodattimet piippujen päähän", "veronkierto kuriin"

Koulutuskeskus Valossa Ylöjärvellä järjestetyssä vaalipaneelissa saatiin tuntumaa siitä, minkälaisia näkemyksiä pirkanmaalaisilla eduskuntavaaliehdokkailla on muun muassa ilmastonmuutoksesta ja verotuksesta.

Ylöjärven lukiolla vaalipaneeliin osallistui seitsemän ehdokasta.[/caption]

Vaalipaneelin järjesti Ylöjärven lukion opiskelijakunnan hallitus. Vieraina paneelissa oli viisi ylöjärveläisehdokasta ja pari tamperelaisehdokasta. Ylöjärven kymmenestä eduskuntavaaliehdokkaasta paneelissa näkemyksiään esittivät kokoomuksen Juho Ojares, demareiden Leena Mankkinen, vihreiden Jenni Kiiskinen, vasemmistoliiton Rauno Kesseli sekä kristillisdemokraattien Jouni Kaasalainen. Lisäksi paneeliin tulivat Tampereelta keskustan Joonas Soukkio ja perussuomalaisten Heikki Luoto.

Panelistit pääsivät vastaamaan kiperiin kysymyksiin, joista ensimmäinen koski ilmastonmuutosta. Ehdokkailta kysyttiin, voidaanko ilmastonmuutosta torjua menettämättä työpaikkoja. Valtaosa ehdokkaista luottaisi suomalaiseen teknologiaan ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Rauno Kesseli (vas.):
– Ympäristöteknologiassa ollaan Suomessa pitkällä. Valtion varoja kannattaa panostaa tuotekehittelyyn ja koulutukseen. Sitä kautta luodaan myös työpaikkoja.

Joonas Soukkio (kesk.):
– Työpaikkojen luominen ja ilmastonmuutoksen torjunta eivät ole vastakkaisia asioita. Satsaamalla koulutukseen ja tutkimukseen pystymme löytämään teknologiaa, jonka avulla voidaan esimerkiksi kaapata hiiltä suoraan ilmakehästä tai tehdä energiatehokkaampia ratkaisuja. Voimme myös hyödyntää metsiä ja luoda biomassasta nopeasti hajoavia tuotteita.

Juho Ojares (kok.):
– Helsingin ja Tamperen välinen rautateiden päärata on konkreettinen teko elinvoiman ja ympäristön kannalta. Maailmalla vakava asia on muoviongelma, johon pitää reagoida uudella teknologialla. Meillä on lisäksi vahva metsäsektori, joka on valtava mahdollisuus. Meillä on jo nyt tehtaita, jotka tekevät puusta rasvankestäviä pakkauksia.

Jouni Kaasalainen (kd.):
– Luin lehdestä, että Helsingissä poltetaan kivihiiltä ja siellä on huippuhyvät suodattimet piipun päässä. Eli saasteet kaapataan jo ennen kuin ne pääsevät ilmakehään. Suomessa kivihiilenpoltto on siis jopa puhdasta ja kiinalaisetkin ovat kiinnostuneita tästä teknologiasta. Viedään siis suomalaista osaamista muualle maailmaan.

Leena Mankkinen (sd.):
– Vaikka olemme pieni maa, voimme olla edelläkävijä globaalissa ilmastonmuutosongelmassa. Meiltä löytyy teknologiaa, joilla asioita voidaan ratkaista. On kuitenkin tehtävä valtavasti töitä, jotta kaikki ymmärtävät ongelman, joka meillä on käsissä.

Jenni Kiiskinen (vihr.):
– Koulutus on se, jolla Suomi pärjää. Meillä on paljon teknistä osaamista ja sen rinnalla luovaa osaamista. Näitä yhdistämällä saadaan uutta työtä ja osaamista. Suomi voi olla maa, joka vie osaamista muualle. Ilmastonmuutos asettaa reunaehdot kaikelle muulle toiminnalle. EU:n pitää olla isossa roolissa ja näyttää maailmalle suuntaa.

Heikki Luoto (ps.):
– Perussuomalaisten linja on paljon maltillisempi ilmaston suhteen. Ilmastonmuutosasiassa mennään ehkä liian ideologisella pohjalla. Suomessa teollisuus on kuitenkin aika energiaintensiivistä. Ilmastovastuu tuntuu kaatuvan liikaa länsimaiden niskoille, jonka vuoksi täältä on lähtenyt teollisuutta Kiinaan ja Intiaan.

Koulutuskeskus Valon täysi audiotorio pääsi myös kuulemaan, onko verotus Suomessa tällä hetkellä ehdokkaiden mielestä kannustavaa ja oikeudenmukaista.

Leena Mankkinen (sd.):
– Oikeanlaista verotusta tarvitaan, koska muuten emme pysty ylläpitämään yhteiskunnan palveluja. Veropohjan pitäisi laajentua nykyisestä. Pitäisi saada myös ne verotulot, jotka tahtoo karata Suomen rajojen ulkopuolelle. Pääomaveroissa voisi tapahtua kiristystä, ja taas pieni- ja keskituloisten palkkatulojen verotusta ei saa kiristää.

Jouni Kaasalainen (kd.):
– Hyvinvointia pyöritetään velkarahalla ja toisaalta tätä hyvinvointia rahoitetaan verotuksella. Verotus on siis välttämätön paha. En osaa äkkiä sanoa, mistä leikattaisiin. Se on aina tasapainoilua.

Heikki Luoto (ps.):
– Työhön kohdistuva verotus on tällä hetkellä ongelma. Lisäksi meillä on kymmenien vuosien aikana paisunut julkinen hallinto, jota vanhat puoleet ovat päässeet pöhöttämään. Tätä pitäisi karsia ja perussuomalaiset voivat kyseenalaistaa nykyisen järjestelmän.

Juho Ojares (kok.):
– Suomen palkkaverotuksen progressio on sellainen, että 3 800 euron palkasta jää  käteen 2 600 euroa, ja jos teet ylitöitä niin siitä lähtee puolet veroa. Onko kohtuullista, ei ole, onko kannustavaa, ei ole. Ja jos halutaan ajaa pääomasijoitukset pois Suomesta niin sitten kannattaa kiristää pääomaverotusta. En kannata sitä. Laittaisin ay-liikkeen ja työnantajajärjestön verotuksen alle. Etujärjestöt tekevät kovaa bisnestä, josta on yleishyödyllisyys kovin kaukana. Valta kuuluu ihmisille, ei korporaatioille. Yritystukia voidaan karsia, koska yritykset eivät tarvitse tukia vaan kilpailukykyisen verotuksen.

Jenni Kiiskinen (vihr.)
– Ansiotuloa ei pidä verottaa nykyistä enempää. Progressiosta täytyy pitää kiinni. Pitää tarkastella myös kulutusveroja, kuten fossiilisten polttoaineiden ja ympäristölle haitallisten hyödykkeiden verotusta. Niitä voi kiristää.

Rauno Kesseli (vas.):
– Ilman verotusta ei ole sellaisia puitteita, jossa nytkin olemme. Meillä on verovälttelijöitä, jotka vievät veroja paratiisisaarille miljarditolkulla. Jos me saataisiin heidät kuriin niin palkkaverotusta voitaisiin laskea selvästi.

Joonas Soukkio (kesk.):
– Veronkierto pitää saada kuriin ja toisaalta pääomaverotusta ei voida kiristää. Tarvitaan lentovero ja jonkinlainen ympäristövero. Myös polttoaineen verostusta pitää nostaa. Ansiotuloverotuksesta voitaisiin siirtyä suoraan verotukseen. Lisäksi laillistaisin kannabiksen ja keräisin siitä verotuloja Suomeen. Nyt ne rahat keräävät rikollisjärjestöt.

JUTTUUN LIITETÄÄN MYÖHEMMIN VIDEO, JOSSA EHDOKKAAT KERTOVAT, MILLÄ KEINOILLA SUOMEN TYÖTTÖMYYSASTETTA SAATAISIIN PIENEMMÄKSI.

Heikki Luoto (vasemmalla) ja Juho Ojares ottivat tiukasti kantaa.[/caption]

Rauno Kesseli (vasemmalla) ja Joonas Kuisma jakoivat monia mielipiteitä.[/caption]

Jenni Kiiskinen puhui tiukasti ilmastonmuutokseen reagoimisen tärkeydestä.[/caption]

Leena Mankkinen (vasemmalla) ja Jouni Kaasalainen pitivät verotusta välttämättömänä pahana.[/caption]

Vaalipaneelia seurasi lähes täysi auditorio.[/caption]

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>