Pirkanmaa

Jani Vilpposen luotsaamalla OP Tampereella on iso tehtävä Pirkanmaalla – pankki pitää asiakasrajapinnan kunnossa ja mukautuu kulloiseenkin aikaan

Jani Vilpposen luotsaamalla OP Tampereella on iso tehtävä Pirkanmaalla – pankki pitää asiakasrajapinnan kunnossa ja mukautuu kulloiseenkin aikaan

OP Tampereella on iso ja vastuullinen rooli

- OP Tampereella on iso ja vastuullinen rooli Pirkanmaan kehittämisess, syyskuun alussa pankin toimitusjohtajana aloittava Jani Vilpponen sanoo. (Kuva: Matti Pulkkinen)
- OP Tampereella on iso ja vastuullinen rooli Pirkanmaan kehittämisess, syyskuun alussa pankin toimitusjohtajana aloittava Jani Vilpponen sanoo. (Kuva: Matti Pulkkinen)

– Meidän on onnistuttava asiakastarpeiden ymmärtämisessä. Meillä on oltava niihin erinomaiset ratkaisut. Pankkiala on isossa murroksessa, ja finanssipalveluita sisällytetään eri palveluihin. Alustatalous ja jakamistalous haastavat ja muokkaavat liiketoimintamalleja laajemminkin. Näin kuvaa 94-vuotiaan OP Tampereen (Tampereen seudun osuuspankki) tuleva toimitusjohtaja Jani Vilpponen koko OP Ryhmän kehityspolkua.

Syyskuun alussa uudessa tehtävässään aloittava Jani Vilpponen näkee, että taseella mitattuna ryhmänsä toiseksi suurimmalla pankilla, OP Tampereella on iso ja vastuullinen rooli Pirkanmaan kehittämisessä. Pankki osallistuu aktiivisesti ja tiiviisti myös OP Ryhmän kilpailukyvyn ja vetovoiman parantamiseen.

OP Tampereen varatoimitusjohtajana vuodesta 2011 alkaen toiminut Vilpponen on vakuuttunut siitä, että taloudellisesti vakaa ja vahva klassinen rahalaitos kykenee luomaan nahkansa uudelleen. Tampereen yliopistossa EMBA-tutkinnon suorittanut pankkimies on syventynyt alustatalouteen. Hänen mielestään perinteiset pankit pystyvät integroimaan niin modernin teknologian kuin ennennäkemättömät liiketoimintamallitkin.

– Meidän on pidettävä asiakasrajapintamme hyvässä kunnossa. Menestymisen ja pärjäämisen resepti pohjaa taitoon kuunnella ja kuulla asiakkaita, Vilpponen teroittaa.

– Pankkilaisten tuntosarvien on oltava koko ajan ylhäällä vastaanottotilassa. Havainnot, huomiot ja palautteet on hyödynnettävä toiminnan kehittämisessä. Pankilla, jolla on kyky mukautua kulloiseenkin aikaan, on avaimet tulevaisuuteen, Vilpponen tietää.

– Huomionarvoista on, että pankkisektori on oppinut elämään keskellä monisyistä sääntelyjärjestelmää, jonka tavoitteena on vakauttaa rahoitusjärjestelmää luoden asiakkaille ja kansantalouksille ennustettava ja pitkäjänteinen toimintaympäristö, Vilpponen lisää.

Menestystekijät kunnossa

Yhdeksän vuotta OP Tampereen toimitusjohtaja työskennellyt kauppaneuvos Mikko Rosenlund jättää seuraajalleen hyväkuntoisen ja vakavaraisen pankin.

– Pankin taloudellinen tilanne on loistava. Meillä on yli 185 000 asiakasta, joista omistaja-asiakkaita on lähes 106 000. Toimintaamme kuvaavat tunnusluvut, kuten liikevoitto, ydinvakavaraisuus, rahoitustoiminnan kannan arvo ja asiakasvarojen määrä ovat voimakkaalla kasvu-uralla, Jani Vilpponen sanoo.

Uudet palvelujentarjoajat haastavat aggressiivisesti perinteisiä pankkeja.

Vilpponen luottaa osaamiseen ja muuntautumiskykyyn, joka OP Tampereelle on kertynyt vajaan sadan vuoden aikana.

– Asiakas on kuningas. Toistan kerta toisensa jälkeen, että tulevaisuus pedataan kuuntelemalla asiakasta.

– Homma ei mene enää niin, että ensiksi kehitämme palvelun tai tuotteen ja toiseksi etsimme niille käyttäjät, tarvitsijat.

– Nykyaikaa on vastata asiakkaan tarpeisiin.

Vilpponen teroittaa pankkinsa olevan hyvin toimelias OP Ryhmän kokonaisvaltaisessa kehittämisessä.

– Ryhmän sisäinen kehittämishaaste tarjoaa mielenkiintoisen tehtäväkentän. OP Ryhmä on ja pysyy aidosti koko Suomen pankkina.

”Olemme maakunnan paras”

Jani Vilpponen asettaa päävastuulleen tulevan pankin riman korkealle.

– Aiemmin riitti tavoitteeksi olla Pirkanmaan paras. Digitalisaation myötä se ei enää riitä, vaan tavoitteena tulee olla maailman paras pirkanmaalaiselle asiakkaalle. Asiakaskokemus ja asiakashyöty sekä palveluiden helppous ja vaivattomuus ovat keskeisiä menestystekijöitä.

Vilpponen sanoo OP Tampereen kasvavan ja kehittyvän niin yksityis- kuin yritysasiakkaiden yhteistyökumppanina.

OP Ryhmällä on molemmissa asiakasryhmissä noin 40 prosentin markkinaosuus.

– Tilit, maksukortit, verkkopalvelun ja opastus palveluiden käyttöön; lainat ja luotot eri tarpeisiin; säästämisen ja sijoittamisen ratkaisut; vakuutukset; lakipalvelut; varallisuudenhoitopalvelut; yrityspalvelut maksuliikkeestä vakuutuksiin, kansainvälisen kaupan palvelut sekä Pohjola Sairaala ja OP Koti Pirkanmaan välityspalvelut, hän listaa.

Vilpposen mukaan pankissa on oltava emootiota, tunnetta.

– Pankkilaisten vuorovaikutustaidot ovat arvossa arvaamattomassa. Asiantuntijoidemme on osattava yhdistellä tiedon palasia muodostaen kaikin puolin hyviä kokonaisvaltaisia ratkaisuja.

OP Tampere työllistää tällä hetkellä 270 ihmistä.

– Tarvitsemme ihmisiä aina, hän sanoo.

– Vaikka suurelle yleisölle tutut kassapalvelut vähenevät, ei ihmisten tarve ole kadonnut mihinkään. Totuttujen töiden rinnalle syntyy uutta tekemistä. Robotiikka ja tekoäly eivät syrjäytä ihmistä. Uusien prosessien kehittäminen on nimenomaan ihmisten vastuulla.

Vilpponen muistuttaa, että pankki on jokaisella ihmisellä aina mukanaan – älypuhelimessa.

– Asiakkaat hoitavat suuren osan pankkiasioistaan tietoyhteyksien avulla. Pankki on ihmisten arjessa luontevasti tekniikan keinoin. Tulevaisuutta ajatellen relevantein kysymys ei ole fyysisten konttoreiden määrä tai niiden verkosto. Samalla tavalla käteisen rahan merkitys muuttuu. Asiakas voi nostaa käteistä lähikauppansa kassalta ja lähimaksun raja on nostettu 50 euroon.

– Tunnistaminen kehittyy. Kehitämme ja testaamme parhaillaan kasvo- ja äänitunnistamista sähköisissä palveluissamme ovat tätä päivää.

– Palvelut myötäilevät käyttäjän todellista tarvetta. Jakamistalous tekee kovasti tuloaan.

”Asuntolaina on ankkuri”

Suomalainen arvostaa omaa kotia. Asuntolainat ovat olleet pitkään pankkien tärkein tulonlähde.

Jani Vilpponen uskoo asuntolainan olevan ankkuri vastaisuudessakin.

– En pidä kovin todennäköisenä rajua muutosta, että suomalaiset luopuisivat isosti omistusasumisesta.

– Pankilla voi olla asuntotuotannossa ja asuntomarkkinoilla monta roolia. Kohteet tarvitsevat aina rahoittajansa.

Vilpponen muistuttaa pankkien löytävän palveluidensa kehityttyä uusia ansaintakeinoja. Niitä ovat esimerkiksi uudenlaiset palkkiot.

OP Tampereen kapteeni ounastelee nykyisen matalan korkotason olevan totta tulevaisuudessakin. Ennätysalhaalla olevat pitkät korot mahdollistavat asuntolainojen korkosuojauksen edulliseen tasoon.  Vilpponen ei odota myöskään kaavaillun asuntolainan korkovähennyksen poistumisen aiheuttavan tuskaa asuntomarkkinoille.

– Jos valtio haluaa luopua asuntolainan korkovähennysoikeudesta, juuri nyt on uudistukselle oikea hetki. Muutos ei vaikuta juurikaan asuntolainamarkkinoihin, koska korot ovat historiallisen alhaiset.

”Kannustan kokeilemaan”

Viime päivinä maamme uusi hallitus on ollut myrskynsilmässä ohjelmansa ja tulevaisuuden suunnitelmiensa kanssa.

Jani Vilpponen sanoo yleisellä tasolla, että suomalaisten olisi opittava kokeilemaan eri vaihtoehtoja.

– Meidän on kannustettava löytämään uusia keinoja.

Vilpponen poimii esimerkin omasta elämästään. Mies on vannoutunut musiikkimies ja siten CD-levyjen aktiivinen hankkija. Uudet tuulet ovat tuoneet Spotifyn, joka tarjoaa musiikkia suorasoittona Internetissä. Siirtyminen modernin palvelun käyttäjäksi ei tarkoita pitkään palvelleista äänitteistä luopumista.

Pääministeri Antti Rinteen hallitus tavoittelee Suomeen 75 prosentin työllisyysastetta.

– Maakuntamme on valtakunnan toiseksi tärkein taloudenveturi. Luotan siihen, että koko ajan kehittyvä yrityskenttä tarjoaa työtä.

Vilpposen mukaan OP Tampere kantaa yhteiskuntavastuutaan rahoittamalla kannattavia hankkeita.

Joka twiitti ei heilauta

Jani Vilpponen alkaa luotsata OP Tamperetta Pirkan päivästä lähtien.

OP Tampere saavuttaa ensi vuonna 95 vuoden iän.

– Lähden uusien haasteideni kimppuun luottavaisin mielin.

Vilpponen naurahtaa, ettei hän ajattele työpäiviensä aluksi rapakon takaa presidentti Donald Trumpilta maailmalle singahtavia twiittejä.

– Myllerryksessä olevaan maailmaan kuuluu tietynlainen kohina. On Pohjois-Korean uhkaa, Venäjän yllätyksellisyyttä, Italian heikkoa taloutta ja ilmastonmuutosuhkaa. Kaiken maailman kiehunnan keskiössä on pidettävä tekemisen kärki ydintehtävässämme – luomme Pirkanmaalle kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. On muistettava pirkanmaalaista.

MATTI PULKKINEN

Toimitusjohtaja Jani Vilpposen johtama OP Tampere luo Pirkanmaalle kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Toimitusjohtaja Jani Vilpposen johtama OP Tampere luo Pirkanmaalle kestävää taloudellista menestystä, turvallisuutta ja hyvinvointia. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>