Uutiset

Tasa-arvopalkinto maailmanlaajuiselle järjestölle

Tasa-arvopalkinto maailmanlaajuiselle järjestölle

Valtioneuvosto myönsi kansainvälisen tasa-arvopalkinnon 2.12. Nyt toisen kerran jaetun palkinnon sai maailmanlaajuisesti toimiva järjestö Equality Now, joka on onnistunut muuttamaan syrjiviä lakeja ja luutuneita käytäntöjä eri maissa.

Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist jakoi Tampereella palkinnon, jota vastaanottamassa oli Equality Nown pääjohtaja Yasmeen Hassan.

Equality Now on 27 toimintavuotensa aikana onnistunut muuttamaan yli 50 syrjivää lakia eri maissa. Se vaikuttaa paikallisesti kunkin maan tarpeiden mukaisesti, mutta sillä on myös kansainvälinen vaikutus lainsäädäntöön, ihmiskauppaan ja käytäntöihin. Järjestön toiminnassa ovat mukana myös miehet ja nuoret. Se on onnistunut vaikuttamaan asenteisiin muun muassa siten, että silpomiseen ja lapsiavioliittoihin suhtaudutaan entistä kielteisemmin. Palkintoraha 300 000 euroa suunnataan järjestön kampanjointiin tasa-arvoisen perhelainsäädännön puolesta.

Equality Now on tuonut määrätietoisesti esiin sen, miten paljon naisiin kohdistuu väkivaltaa. Järjestö on myös vahvasti korostanut, että naisilla pitää olla oikeus päättää omasta elämästään sekä seksuaali- ja lisääntymisterveydestään.

Ehdotuksia palkittaviksi tuli avoimella haulla 300, yli 60 eri maasta. Valtioneuvosto teki päätöksen kansainvälisen riippumattoman palkintoraadin ehdotuksesta. Raatiin kuuluivat ulkoministeri Pekka Haavisto, Naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, Women Deliver -järjestön toimitusjohtaja Katja Iversen, Suomen ensimmäinen naispääministeri Anneli Jäätteenmäki ja Promundo-konsortion vanhempi neuvonantaja Dean Peacock.

Vuonna 2017 valtioneuvoston kansainvälinen tasa-arvopalkinto myönnettiin Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Hän ohjasi palkintorahan nigeriläiselle perheväkivallan vastaista työtä tekevälle järjestölle, joka rakentaa varoilla turvakotia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>