Uutiset

Sairaanhoitopiirin mukaan kuntien linjaus vaikeuttaisi potilaiden hoitoon pääsyä Taysiin

Sairaanhoitopiirin mukaan kuntien linjaus vaikeuttaisi potilaiden hoitoon pääsyä Taysiin

Näkemysero eräiden kuntien ja maanantaina käsiteltävän hallituksen budjettiesityksen välillä on kaikkiaan noin 20 miljoonaa. Sairaanhoitopiiri voi lisätä tuottavuuttaan tämän verran useiden vuosien aikana mutta yhdelle vuodelle kohdistettuna se johtaisi rajuihin leikkauksiin.

‒ Jos joidenkin kuntien esittämä alijäämäinen budjetti hyväksyttäisiin valtuustossa, henkilöstön vähennystarve olisi ensi vuonna noin 500 työntekijää. Vähennykset eivät voisi olla hidastamatta potilaiden hoitoon pääsyä. Lisäksi joutuisimme varmasti arvioimaan esimerkiksi palveluverkkoa ja ensihoidon palvelutasoa, sanoo Tarmo Martikainen.

Sairaanhoitopiiri korostaa, että sairaanhoitopiirin hallituksen budjettiesityksessä on kyse aiemman hintatason palauttamisesta alennuksia edeltävälle tasolle. Hinnanalennuksilla ja 30 miljoonan euron palautuksilla sairaanhoitopiiri on auttanut kuntia vaikeassa taloustilanteessa vuodesta 2017 lähtien.

‒ Palvelujen hinnat eivät enää vastaa palvelujen tuottamisesta syntyviä kustannuksia. Lisäksi budjetistamme puuttuu kokonaan ensi vuoden mahdolliset palkankorotukset, toteaa Martikainen.

Hallituksen esitystä ensi vuoden talousarvioksi käsitellään valtuustossa maanantaina 9.12. klo 13 (Finn-Medi 5, auditorio). Kello 9.30 alkaa avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus, jossa käydään läpi muun muassa ensi vuoden taloutta ja toimintaa.

Tasapainoa valmisteltu kuntajohdon kanssa

Parin vuoden takaisten hinnanalennusten palauttamista aiemmalle, sairaalan kustannuksia vastaavalle tasolle esiteltiin kuntajohdolle ensimmäisen kerran jo alkusyksystä. Valtuuston kokouksen alla eräät kunnat ovat kuitenkin ohjeistaneet sairaanhoitopiirin valtuutettuja olemaan hyväksymättä tasapainotettua budjettiesitystä.

‒ Tampereella ja kehyskunnissa erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat, koska asukasluku kasvaa ja väestö vanhenee. Tays myös hoitaa yhä useamman kunnan virka-ajan ulkopuolista terveyskeskuspäivystystä. Kasvussa näkyy myös se, että asukkaat eivät pääse riittävän nopeasti kuntien terveyskeskusten vastaanotoille. Kuntien alibudjetointi on valitettava ilmiö, sanoo johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen.

Elinkeinopoliittisia vaikutuksia

Tarmo Martikainen korostaa, että haasteet eivät johdu uusista tiloista, koska ne on toteutettu talousarvion mukaisesti ja arvioitu vaikuttavan käyttötalouteen yhden prosentin verran. Hän uskoo, että alijäämäisen budjetin myötä vähenevät palvelut ja pitkittyvät hoitoon pääsyajat vaikuttaisivat kielteisesti myös Pirkanmaan ulkopuolelta saataviin tuloihin.

‒ Tays on vetovoimainen hoitopaikka myös Pirkanmaan ulkopuolelta hakeutuville potilaille, joiden hoidon maksaa heidän kotikuntansa. Jos emme pysty kilpailemaan hoitoonpääsyajoilla, myös maakunnan ulkopuolelta tulevat eurot vähenevät. Omankin alueet potilaat voivat terveydenhuoltolain perusteella vapaasti hakeutua muualle hoitoon. Tällä on elinkeinopoliittisia vaikutuksia Pirkanmaalle, Martikainen sanoo.

THL:n elokuun tilaston perusteella Taysiin pääsee yliopistosairaaloihin verrattuna nopeiten hoitoon. Kaikista sairaaloista Tays on kolmossijalla. Taysin tuottavuus on niin ikään Suomen paras yliopistosairaaloita koskevassa THL:n vertailussa.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>