Yleinen

Bertel Strömmerille nimikkoaukio ja nimikkopuisto Tampereen keskustaan

Bertel Strömmerille nimikkoaukio ja nimikkopuisto Tampereen keskustaan

Kaupunginarkkitehti Bertel Strömmerin mukaan nimetään Tampereen keskustasta kaksi aluetta, yksi kummaltakin puolelta Tammerkoskea. Yhdyskuntalautakunta päätti asiasta kokouksessaan tiistaina 10.12.2019 kadunnimitoimikunnan aiemmin tekemän päätöksen perusteella. Hatanpään valtatien ja Hämeenkadun liittymän alueella oleva aukiomainen alue nimetään nimellä Bertel Strömmerin aukio. Pyynikin ammattioppilaitoksen tontilla oleva puistomainen alue nimetään nimellä Bertel Strömmerin piha.

Kaupunginarkkitehti Bertel Strömmerin Hatanpään valtatien ja Pyynikinrinteen asuinalueen uudelleenjärjestelyn asemakaavoista on tänä vuonna kulunut sata vuotta. Strömmerin vaikutus Tampereen kaupunkikuvaan on laaja ja monipuolinen. Merkittäviä Strömmerin arkkitehtisuunnitelmia ovat muun muassa Tampereen linja-autoasema, Tempon talo Hämeensillan kupeessa, Tuulensuun talo ja Hotelli Tammer.

Tampereen pitkäaikaisimpana kaupunginarkkitehtinä toimiessaan 1918-1953 Strömmer osallistui merkittävästi myös kaupunkisuunnitteluun. Vuosien 1918-1919 uudisrakentamisen aikana hän loi Hatanpään valtatien kaarevan hahmon Kyttälän palaneiden puutalokortteleiden tilalle ja avasi kaupunkikeskustan etelään. Vuonna 1919 hän uudisti Pyynikinrinteen asemakaavaa sellaiseksi kuin se nykyisin tunnetaan. Molemmat suunnitelmat ovat täydentyneet Bertel Strömmerin suunnittelemilla rakennuksilla.

Bertel Strömmerin merkittävästä työstä ja vaikutuksesta huolimatta Tampereella ei ole toistaiseksi Strömmerin mukaan nimettyä paikkaa. Kadunnimitoimikunta on keskustellut puutteesta pitkään. Päätösasiana asiaa käsiteltiin kadunnimitoimikunnan kokouksessa 29.8.2019. Tämän jälkeen päätöstä vielä tarkistettiin sähköpostin välityksellä 2.12.2019.

Kadunnimitoimikunta nimesi Bertel Strömmerin mukaan kaksi paikkaa, yhden kummaltakin puolelta Tammerkoskea. Kosken länsipuolelta toimikunta nimesi Pyynikin ammattioppilaitoksen tontilla olevan eduspuiston nimellä Bertel Strömmerin piha. Bertel Strömmer on laatinut alueen asemakaavan ja suunnitellut Pyynikin ammattioppilaitoksen rakennukset.

Kosken itäpuolelta toimikunta nimesi Strömmerin mukaan Hatanpään valtatien ja Hämeenkadun liittymän alueella olevan aukiomaisen tilan, joka on kaavallisesti osa Hatanpään valtatien katualuetta. Tila nimettiin nimellä Bertel Strömmerin aukio. Kyseistä paikkaa pidettiin hyvänä mm. siksi, että Hatanpään valtatien linjaus on Strömmerin suunnittelema ja siksi, että kyseiseltä aukiolta näkyy yksi näkyvimmistä Strömmerin suunnittelemista rakennuksista, Hämeensillan vieressä oleva Tempon talo.

Kadunnimitoimikunnan päätökset olivat yleisesti nähtävillä 1. - 15.11.2019. Tämän jälkeen nähtävillä olleessa aineistossa Bertel Strömmerin puistoksi esitetty alue muutettiin muotoon Bertel Strömmerin piha, jotta nimi ei herätä vääriä käsityksiä alueen juridisesta asemasta. Loppupääte "piha" kuvaa paremmin tontin osana olevaa aluetta. Tontti on kaupungin omistuksessa ja kaupunki vastaa alueen hoidosta.

Bertel Strömmerin aukion rajausta on tarkistettu nähtävillä olon jälkeen siten, että aukion itäreunan kiinteistöjen läheisyydessä kapea kaista säilyy Hatanpään valtatienä. Näin kiinteistöt voivat säilyttää nykyiset osoitteensa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>