Uutiset, Uutisnostot

Millaisia ovat seutukaupungit elinvoiman rakentajina – Seutukaupunkien edustajat kokoontuvat seminaariin Akaaseen

Millaisia ovat seutukaupungit elinvoiman rakentajina – Seutukaupunkien edustajat kokoontuvat seminaariin Akaaseen

Akaan kaupunki järjestää yhteistyössä seutukaupunkiverkoston kanssa Seutuseminaarin Akaassa. Toijalan Kinossa 27. huhtikuuta järjestettävässä seminaarissa kuullaan muun muassa kaupunkipolitiikan tilannekatsaus ja seutukaupunkiohjelman tämänhetkinen tilanne sekä pohditaan paneelikeskustelussa, millaisia ovat huomisen seutukaupungit elinvoiman rakentajina.

Akaan kaupunki liittyi seutukaupunkiverkostoon 2013. Seutukaupunkeja on 56 ja niissä asuu 935 000 ihmistä. Yrityksiä seutukaupungeissa on 61 500 ja työpaikkoja 348 000.

Seutukaupungit ovat kuntarakenteen perusta

Seutukaupunkeja ovat kaupungit, jotka ovat seutunsa ja talousalueensa keskuksia (seutukeskus) tai keskuspareja, mutta eivät ole maakuntien keskuksia. Seutukaupungit muodostavat kuntarakenteen perustan. Ne ovat sujuvan elämän keskuksia, joissa työn ja perheen sekä monipuolisen ja laadukkaan vapaa-ajan yhdistäminen on helppoa ja mutkatonta.

Seutukaupungeilla on talousalueiden keskuksina riittävät resurssit myös omaehtoiseen elinvoiman kehittämistyöhön sekä osaamisensa että taloutensa puolesta. Paikallishallinnon ja –palvelujen järjestäminen kuuluvat kunnan tehtäviin, seutukaupungit ovat kokonsa ja resurssiensa osalta kyvykkäitä vastaamaan asukkaidensa palvelutarpeeseen.

Seutukaupungit lähialueineen kattavat pinta-alaltaan suuren osan Suomesta ja siten mahdollistetaan koko maan elinvoimaisuuden sekä luonnonvarojen ja rakennetun kansallisomaisuuden kestävän hyödyntämisen. Seutukaupunkien avulla Suomi pysyy kattavasti aktiivisena ja asuttuna, mitä vain kasvukeskuksiin keskittyminen ei takaa.

Kun monet toiminnot edelleen globalisoituvat, kasvaa samaan aikaan paikallisuuden merkitys. Paikallisuus korostuu yhtä lailla kaupungeissa kuin maaseudullakin. Talousalueensa keskuksina toimivat seutukaupungit ovat vahvoja alueellisia toimijoita, jotka vastaavat kunnalliseen itsehallintoon perustuen ja asukkaidensa vaikutus- ja osallistumismahdollisuudet turvaten kuntalaistensa hyvinvoinnista ja alueensa elinvoimasta hyvinvointipalveluja koordinoimalla ja tuottamalla sekä elinkeinoelämää kehittämällä.

Jokaisella kunnalla, seudulla ja maakunnalla on omat vahvuutensa. Koko Suomen kilpailukyvyn edistäminen edellyttää alueiden erikoistumista ja yhteistyötä. Yhteistyön tekemiseksi tarvitaan vahvoja, toimivia, byrokratialtaan kevyitä ja uusia mahdollisuuksia luovia toiminta-alustoja, verkostoja.

Lähde: Seutukaupungit ja seutuverkosto/Kuntaliitto

 

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>