Pirkanmaa

Carnival Mardi Grasin Tiki-jumala-veistosten tekijä ehdottaa Pirkanmaalle kansainvälistä moottorisahataidetapahtumaa

Carnival Mardi Grasin Tiki-jumala-veistosten tekijä ehdottaa Pirkanmaalle kansainvälistä moottorisahataidetapahtumaa

Erittäin historiallinen saavutus. Moottorisahataiteilija Juha Käkelä on saanut tehdä vuoden aikana peräti 80 Tiki-jumalaveistosta sekä 15 toteemipaalua Carnival Cruise Linen Turun telakalla rakennettavalle Carnival Mardi Gras -loistoristeilijälle. Teokset kaunistavat kahta baaria. Käkelä sanoo toimeksiannon olevan kunnianosoitus suomalaiselle ITE-taiteelle ja mahdollisuuden ITE-taiteilijoiden jatkotilauksiin. (Kuva: Rami Marjamäki)
Erittäin historiallinen saavutus. Moottorisahataiteilija Juha Käkelä on saanut tehdä vuoden aikana peräti 80 Tiki-jumalaveistosta sekä 15 toteemipaalua Carnival Cruise Linen Turun telakalla rakennettavalle Carnival Mardi Gras -loistoristeilijälle. Teokset kaunistavat kahta baaria. Käkelä sanoo toimeksiannon olevan kunnianosoitus suomalaiselle ITE-taiteelle ja mahdollisuuden ITE-taiteilijoiden jatkotilauksiin. (Kuva: Rami Marjamäki)

Suomalainen ja pirkanmaalainen moottorisahataide valloittaa maailmaa. ITE-taiteilija Juha Käkelä on toteuttanut viime kuukausien aikana kansainvälisesti merkittävän moottorisahataidetilauksen. Hän on toimittanut Turun telakalla valmistuvalle loistoristeilijälle Carnival Mardi Grasille peräti 80 Tiki-jumala-luomusta sekä 15 suurikokoista toteemipaalua. Kaksinkertainen moottorisahataiteen Suomen mestari sanoo toimeksiannon nostavan vihreän kullan maan ITE-taiteen merkittäväksi kehdoksi. Mies toivookin, että Pirkanmaa alkaisi järjestää kansainvälistä moottorisahataiteen suurtapahtumaa.

Moottorisahataiteilija Juha Käkelä korostaa, että nyt valokiilassa on kansallinen ja maakunnallinen hyvä.

– Erittäin historiallinen Carnival Mardi Grasin sisustusveistostilaus on iso asia minulle ITE-taiteilijana, mies myöntää.

– Toimeksiannolla on erittäin suuri merkitys suomalaiselle ITE-taiteelle sekä moottorisahataiteelle. Carnival Cruise Line on maailmankuulu brittiläis-amerikkalainen risteilyvarustamo. Uutukaisessa risteilijällä on peräti 5 282 matkustajapaikkaa. Kahdessa baarissa olevat veistokset ja toteemipaalut on koko ajan tuhansien ihmisten silmissä, tekijä kertoo.

Käkelä on vakuuttunut siitä, että Carnival Mardi Grasin suomalaisvalmisteiset moottorisahataideteokset herättävät suurta innostusta ja kiinnostusta.

– Ihmiset alkavat perehtyä entistä enemmän suomalaiseen kulttuuriin ja meidän persoonalliseen taiteeseemme, osaamiseemme, hän luottaa.

Pirkanmaalle otollinen mahdollisuus

Juha Käkelä odottaa nyt, että Pirkanmaalla olevat ITE-taiteilijat, etujoukoissa kaikki moottorisahataiteilijat, alkaisivat touhuta merkittävää, kansainvälistä alan festivaalia maakuntaan.

Käkelä muistuttaa, että Suomen kuuluisimmat moottorisahataiteen tilaisuudet järjestetään nykyään Itä- ja Pohjois-Suomessa.

– Uudellamaalla ja Pirkanmaalla ala ja taidemuoto on vielä varsin vieras. Tilaus on takuuvarmasti, mies uskoo.

Käkelä korostaa, että moottorisahataide sopii mitä parhaiten Tampereen ja Pirkanmaan Euroopan unionin vuoden 2026 kulttuuripääkaupunkihakuun.

– Moottorisahataide vetää suuria yleisöjä. Kun veistofestivaaleja tai -kilpailuja järjestetään eri maakunnissa, ne saavat sankat yleisöt liikkeelle. Myös veistäminen elää voimakasta nousukautta. Pidän moottorisahataidekursseja eri puolilla Suomea. Ne täyttyvät hetkessä. Mukana on ilahduttavan paljon nuoria ja naisia, eli laji ei ole vain miesten juttu, Käkelä avaa.

Käkelällä on kiitettävän paljon kokemuksia ulkomailla toteutetuista moottorisahataiteen suurtapahtumista.

– Esimerkiksi Venäjällä Keski-Siperiassa Tomskin Kirveen päivillä kokoontuu vuosittain noin 250 eri puolilta maailmaa kutsuttua moottorisahataiteilijaa. Olen saanut kunnian olla siellä kaksi kertaa ja olen saanut kutsun vuoden 2021 festivaalille, Käkelä kertoo.

Veistokset sopivat sisätiloihinkin

Suomalaiset suorastaan rakastavat karhuaiheisia moottorisahaveistoksia.

Juha Käkelä ei edes ole pysynyt laskuissa mukana, kuinka monta otsoa hän on pölkyistä muotoillut.

– Niin paljon kunnioitan mesikämmentä, että olen nimennyt vuoden 2020 karhuveistosten nimikkovuodeksi. Veistän joka vuorokausi yhden karhun. Eli urakkana on 365 metsän kuninkaan tekeminen, hän iloitsee.

Käkelä sanoo, että suomalaiset ovat tottuneet kaunistamaan moottorisahaveistoksilla pihamaitaan ja puutarhojaan.

– Moottorisahaluomukset sopivat yhtä hyvin kotien ja kaikkien mahdollisten sisätilojen kaunistuksiksi. Olen valmistanut esimerkiksi veistotekniikalla vanhanaikaisia ladonovia sisustuselementeiksi. Ne puhuttelevat suomalaisia sisustajia ja kodinlaittajia, Käkelä tietää.

Tiki-jumalat tuttuja

Carnival Mardi Grasin Tiki-jumala-tilaus on Juha Käkelän mielestä nerokas oivallus.

– Minulle Tiki-jumalahahmot olivat vanhastaan tuttuja. En osaa sanoa kimmoketta tai syytä, miksi jo urani alkuaikoina aloin tehdä Tiki-töitä. Minua kiehtoi erilaisten kasvojen muovaaminen puusta. Innostuin parikymmentä vuotta sitten niin paljon teemasta, että ilmeikkäitä Tiki-hahmoja oli pihassani ja talossani liki jopa paikassa, hän kertoo.

Tiki on polynesialaisessa mytologiassa jumalahahmo. Hahmot on perinteisesti valmistettu puusta tai kivestä.

Käkelä muistuttaa, että saamelaisessa muinaisuskossa on valmistettu Tikin kaltaisia hahmoja.

Materiaalina arvokas tiikki

Moottorisahataiteilija Juha Käkelän suuri unelma toteutui, kun hän pääsi työstämään Tiki-jumalia ja toteemeja lehtipuiden aatelisesta tiikistä.

– Vieläkin olen täpinöissäni, hän hymyilee.

Käkelän veistos- ja toteemiurakka nieli runsaat kolme kuutiota maailmalla erittäin arvostettua puulajia. Tiikki saapui Burmasta Saksan kautta Suomeen ja Ylöjärvelle. Kuutiometri tiikkiä maksaa noin 10 000 euroa.

– Tiikki on veisto-ominaisuuksiltaan jotakin aivan käsittämättömän ihmeellistä. Tällainen tilaisuus on suuri kunnia! hän tilittää.

Kunnianosoitus kaikille ITE-taiteilijoille

Juha Käkelä korostaa, että Carnival Mardi Grasin tilauksen saaminen Suomeen on saavutus ja kunnianosoitus kaikille suomalaisille ITE-taiteilijoille sekä moottorisahataiteelle.

– Ymmärrämme kaikki, että kohdalleni osunut toimeksianto on työn ja rahallisen arvon vinkkelistä alan suurimpia koko maailmassa, Käkelä kuvaa.

– Olen vakuuttunut siitä, että ITE-taiteilijat saavat vastaisuudessa vastaavia onnenpotkuja. Meidän kaikkien on pidettävä silmämme ja korvamme auki, Käkelä neuvoo.

Emme voi tässä yhteydessä julkaista valokuvia Tiki-jumala-veistoksista emmekä toteemipaaluista, koska niitä ei saa esitellä julkisuudessa ennen kuin risteilyvarustamo antaa luvan.

MATTI PULKKINEN

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>