Uutiset

Geopark-statuksen saanut Lauhanvuori-Hämeenkangas oli alkuvuonna ennätyksellisen suosittu

Geopark-statuksen saanut Lauhanvuori-Hämeenkangas oli alkuvuonna ennätyksellisen suosittu

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark -alueen kävijämäärät kasvoivat tammi-heinäkuussa kahdeksalla prosenttilla viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.  Suhteellisesti suurinta käyntimäärien kasvu oli Kauhanevan-Pohjankankaan kansallispuistossa, missä käyntimäärä lähes tuplaantui. Osin kävijämäärät myös laskivat lumettoman talven vuoksi. Lauhanvuori - Hämeenkangas on Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Satakunnan ja Pirkanmaan rajaseuduilla sijaitseva luontomatkailualue. Lauhanvuori–Hämeenkangas Geopark haki UNESCOn Global Geopark -jäsenyyttä syksyllä 2018, ja alue hyväksyttiin Geopark-ohjelmaan heinäkuussa.

Lauhanvuori–Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkin geologinen pääteema kuvaa maiseman kehitystä muinaisesta vuoristosta nykyiseksi suomaaksi. Alueen kansainvälisesti merkittävimpiä erityispiirteitä ovat Lauhanvuoren ajallisesti pitkä ja monivaiheinen geologinen historia, arvokkaat suokokonaisuudet, Susiluola sekä Suomen hienoimpiin lukeutuvat pulppuavat lähteet.

Geopark-alueen suosituimpia nähtävyyksiä ovat Kivijata ja Spitaalijärvi Lauhanvuoren kansallispuistossa, Kauhaneva ja Katikankanjoni Kauhanevan–Pohjankankaan kansallispuistossa ja Hämeenkankaan lähteet. Alueen matkailupalvelutarjonta on koottu Lhgeopark.fi-sivustolle.

 

Mikä on UNESCO Global Geopark?

• Kansainvälisesti merkittävien geologisten kohteiden yhteisbrändi
• Verkostoon kuuluu 163 Geoparkia eri puolilla maailmaa, ja verkostoon pyrkii vuosittain useita Geoparkeja
• Statuksen saaminen on vuosien työn tulos, ja status on määräaikainen. Geoparkeille asetetaan valtava määrä kriteerejä, joiden toteutumista arvioidaan hakuvaiheessa ja statuksen myöntämisen jälkeen neljän vuoden välein
• Geoparkin edellytys on merkittävä geologinen perintö, joka on vaikuttanut alueen luonnon ja kulttuurin kehitykseen
• Geoparkien tehtävänä on lisätä tietoisuutta alueen geologisen, luonnon- ja kulttuuriperinnön merkityksestä ja edistää niiden säilyttämistä, edistää kestävä kehitystä, ympäristökasvatusta ja geomatkailua sekä paikallistaloutta laajemmin (lähde: Metsähallitus)

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>