Uutiset

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Tampereen kaupunki sopivat yhteistyöstä innovaatiotoiminnan vahvistamiseksi

Työ- ja elinkeinoministeriö ja Tampereen kaupunki sopivat yhteistyöstä innovaatiotoiminnan vahvistamiseksi

Tampereen kaupunki ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat allekirjoittaneet Tampereen innovaatiotoimintaa vahvistavan ekosysteemisopimuksen vuosille 2021–2027. Nyt solmittu sopimus perustuu hallitusohjelman linjauksiin valtion ja yliopistokaupunkien välillä tehtävistä yhteistyösopimuksista. Sopimus määrittää osapuolten tahtotilan, tavoitteet ja painopisteet.

Sopimus tukee kaupunkialueiden vahvuuksia ja vahvistavat sopimuksellista, kumppanuuteen perustuvaa yhteistyötä kaupunkien ja valtion välillä.

- Kaupungit luovat koko Suomen kasvun ja perustan elinvoiman kehittymiselle. Ekosysteemisopimus tunnistaa kasvualueiden vahvuudet ja keskittyy tukemaan niitä. Näin syntyy uutta kasvua, joka elvyttää koronakriisin aikana ja myös sen jälkeen. Sopimuksellinen kaupunkipolitiikka on yksi keskeinen talouskasvun luomisen keino, joka tukee alueiden vahvuuksia ja vahvistaa kilpailukykyä, sanoo Tampereen pormestari Lauri Lyly.

Tampereen kaupunki on valmistellut sopimusta tiiviissä yhteistyössä Business Tampereen, Tampereen kaupunkiseudun, Tampereen korkeakouluyhteisön, VTT:n, Pirkanmaan liiton ja Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa. Valmistelua on tehty työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa käytyjen keskustelujen ja neuvottelun pohjalta.

– Tampereen älykaupunkiohjelma Smart Tampere on neljän vuoden aikana luonut hyvää pohjaa ekosysteemisopimukselle ja sen kokemukset ekosysteemien toiminnasta antavat meille etumatkaa menestyksekkään yhteistyön luomisessa, toteaa Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen.

Tampereelle kolme strategista painopistettä

Tampereen sopimuksen strategisiksi painopisteiksi sopimus nostaa kolme kokonaisuutta. Painopisteitä ovat kestävän teollisuuden ratkaisut –kokonaisuus; rakennukset, energia ja infra- kokonaisuus sekä digitaalisten terveysratkaisuiden kokonaisuus.

Kestävän teollisuuden ratkaisut (Sustainable Industry X) auttavat teollisuutta digitaalisten ja kestävien innovaatioiden kehittämisessä ja mallintamisessa. Kokonaisuudella edistetään kansallista kehitystoimintaa ja rakennetaan pysyvää perustaa yhteiselle kilpailukyvylle teollisella sektorilla.

Rakennukset, energia ja infra –kokonaisuus (Resilient Smart City Solutions) edistää kestävän, rakennetun kaupunkiympäristön innovaatioekosysteemien kehittämistä. Tavoitteena on synnyttää energia-, rakennus-ja ICT-sektoreita yhdistävä tutkimus- ja yritysrypäs. Kehittämisympäristönä ja yhteistyöalustana toimii uusi Hiedanrannan kaupunginosa.

Digitaaliset terveysratkaisut –kokonaisuus (Digital Health and Wellbeing) edistää alueen toimijoiden yhteistyötä ja kiihdyttää kasvua terveysdatan mahdollisuuksien hyödyntämiseksi ja innovaatioiden lisäämiseksi aidoissa hoitoympäristöissä. Terveysteknologia ja biotieteet ovat nousseet yhdeksi Suomen tärkeimmistä kasvu- ja vientialoista ja maassa on monipuolinen lääketieteen, biotieteiden ja tekniikan osaamispohja. Tampereella on merkittävä keskittymä näiden tieteenalojen tutkimusta ja koulutusta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>