Päivän haastattelu, Uutiset

Kunniaksi -hanke ehkäisee mahdollisesti haitallisten perinteiden vaikutuksia

Kunniaksi -hanke ehkäisee mahdollisesti haitallisten perinteiden vaikutuksia

Setlementti Tampere ry on käynnistänyt oikeusministeriön rahoittaman kaksivuotisen Kunniaksi -hankkeen, joka etsii uusia tapoja ehkäistä niitä kulttuuristen vähemmistöjen keskuudessa esiintyviä perinteitä, joilla voi olla haitallisia seurauksia. Hanke keskittyy auttamaan henkilöitä, joilla on riski käyttäytyä kontrolloivasti tai väkivaltaisesti yhteisössä ylläpidetyn kunnia-ajattelun nimissä.

Maahanmuuttajien määrä on kasvanut merkittävästi viimeisen viiden vuoden aikana Pirkanmaalla. Monet heistä tulevat yhteisöllisistä kulttuureista, joissa perheen hyvä maine ja kunnia ovat tärkeitä arvoja. Näissä yhteisöissä elää siksi edelleen vahvoja kunniaan liittyviä perinteitä, joista osa voi olla haitallisia. Kunniaksi -hanke kutsuu näitä yhteisöjä dialogiin yhteisössä vallitsevista kunniakäsityksistä ja tukee vaihtoehtoisten, rauhanomaisten toimintatapojen löytämistä konfliktitilanteisiin.

Hanke täydentää Setlementti Tampereen DIDAR-kunniaväkivaltatyötä, joka on vuodesta 2013 lähtien auttanut maahanmuuttajataustaisia perheitä, joiden tilanne on kriisiytynyt kunniaan liittyvien käsitysten takia ja edennyt jopa vakavaan väkivaltaan perheenjäsenten välillä. DIDAR-työn kokemus on, että viranomaiset keskittyvät näitä perheitä auttaessaan lähes yksinomaan väkivallan uhriin ja lapsiin, jolloin kontrollia tai väkivaltaa käyttävä perheenjäsen helposti vaille apua.

DIDAR on voinut työskennellä myös näiden tekijöiden kanssa, mutta asiakasmäärän kolminkertaistuttua viimeisen kolmen vuoden aikana tekijöiden kanssa työskentelyyn ei ole voitu panostaa riittävästi. Kunniaksi-hanke vastaa kasvaneeseen kysyntään Pirkanmaalla tarjoamalla maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua henkilöille, joilla on riski käyttäytyä kunnian nimissä kontrolloivasti tai uhkaavasti.

Keskusteluilla halutaan tukea heitä ratkaisemaan perheen sisäisiä konflikteja rauhanomaisesti. Samalla hanke kehittää kulttuurisensitiivisiä työmenetelmiä kunniaväkivallan ennaltaehkäisyyn ja tekijöiden kanssa työskentelyyn.

Projektikoordinaattori Merja Kankare Setlementti Tampereesta haastattelussa 20.4.:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>