Päivän haastattelu, Uutiset

Älä koske yksin luonnossa olevaan poikaseen

Älä koske yksin luonnossa olevaan poikaseen

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, PESU ry muistuttaa ihmisiä, että luonnonvaraisten eläinten auttamisessa kannattaa aina käyttää harkintaa. Yksin luonnossa oleva poikanen voi vaikuttaa hylätyltä ja orvolta, mutta yleensä eläimen emo on lähettyvillä. Siksi poikaseen ei tule koskea, vaan tilannetta tulisi seurata riittävän etäältä ja pidemmän aikaa.

– Viimeksi tällä viikolla saimme ilmoituksen jäniksenpoikasesta, jota isä oli vienyt pienen lapsen silittämään. Poikaselle tämä saattaa olla kuolemantuomio. Emo saattaa hylätä poikasen, johon on tarttunut ihmisen haju, jolloin se menehtyy, kertoo SEY:n eläinsuojeluneuvoja ja Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, PESU ry:n luonnonvaraiskoordinaattori Minna Hölttä kertoo.

Kaupunki- ja taajama-alueilla eläinten poikaset voivat päätyä minne tahansa. Kettujen vuoksi esimerkiksi jänis haluaa jättää poikasen mahdollisimman aukealle paikalle, joten jäniksen näkökulmasta vaikkapa parkkipaikka tai leikkikenttä voi olla hyvä paikka. Lokit pesivät asutuksen keskellä, joten myös maapoikaset seikkailevat jalkakäytävillä tai kulkureiteillä.

– Yksinäinen poikanen ei välttämättä ole lainkaan pulassa. Jänikset ruokkivat poikasen yleensä hämärissä tai yöaikaan, eikä ole siis tavatonta, että poikanen on koko päivän yksin. Lokinpoikasia emo ruokkii maahan ja orava saattaa jättää poikasen hetkeksi vaikka keskelle pihaa vaihtaessaan pesää, sanoo Hölttä.

Jos on epäily siitä, että poikanen on hylätty, tulisi tilannetta seurata kauempaa ja pidemmän aikaa. Esimerkiksi oravaemo aika usein hakee myös pesästä tippuneet poikaset takaisin pesään, jos sille annetaan rauha niin tehdä. Jos on epävarma siitä, kuinka toimia, aina voi soittaa neuvojalle tai luonnonvaraiskoordinaattorille ja pyytää toimintaohjeita.

PESU ry:n luonnonvaraiskoordinaattori Minna Hölttä:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>