Koronavirus, Uutiset

Koronatartuntojen lasku ei vielä näy terveydenhuollon kuormituksen laskuna - Tays kannustaa nuoria keski-ikäisiä rokotuksiin

Koronatartuntojen lasku ei vielä näy terveydenhuollon kuormituksen laskuna - Tays kannustaa nuoria keski-ikäisiä rokotuksiin

Pirkanmaan koronatartunnat ovat kääntyneet laskuun vaikka sairaanhoitopiirin alue onkin edelleen leviämisvaiheessa, tiedottaa Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä. Pirkanmaalla koronan ilmaantuvuus oli viime viikon päättyessä 123 tapausta 100 000 asukasta kohden kahden viikon ajalta. Positiivisten testitulosten osuus Fimlabin koronatesteistä on niin ikään laskussa. Se oli kuluneelta viikolta 2,1 prosenttia.

Taysissa on edelleen toistakymmentä koronapotilasta. Tilanne hidastaa paluuta normaaliin kiireettömän hoidon toteuttamiseen.

– Noin 80 prosenttia sairaalahoidossa olevista on ollut kokonaan rokottamattomia. Etenkin 30-39 -vuotiaiden toivoisimme käyvän aktiivisemmin rokotuksessa, jos on yhä kokonaan rokottamatta. Hoidamme sairaalassa tällä hetkellä kohtuullisen nuoria ja työikäisiä potilaita, kertoo ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista.

Aluehallintoviraston määräys tapahtumien henkilörajoituksista on voimassa kuluvan viikon ajan. Sairaanhoitopiiri tulee esittämään aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58§ perusteella joitain kokoontumisrajoituksia mutta turvavälipykälää 58d ei enää esitetä aluehallintoviraston jatkettavaksi syyskuussa.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä suosittelee syksyllä kirjoittaville abiturienteille vapaa-ajalla omaehtoista karanteenia kymmenen vuorokauden ajan ennen kirjoituksia. Pandemiaohjausryhmän mukaan kunnissa voidaan mahdollistaa myös etäopetusta ennen kirjoituksia.

Koulujen alku ei vaikuttanut tartuntoihin
Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 226 uutta koronatartuntaa. Tartuntojen lähde selvisi varmuudella 66 prosentissa eli 149 tartunnassa. Koulujen alkamisesta huolimatta kouluikäisissä ei ole todettu tartuntojen kasvua.

Perhepiiristä saatiin viime viikolla 83 tartuntaa. Sukulaisten ja ystävien tapaamisista kertyi 23 tartuntaa. Ulkomalta tuli 19 tartuntaa. Kahdeksan tapausta todettiin työpaikoilta ja kahdeksan yksityisistä juhlista. Harrastuksista tuli kaksi ja kouluista niin ikään kaksi tartuntaa. Yksittäiset tartunnat todettiin liikennevälineissä ja baarissa. Kaksi tapausta saatiin muista tunnetuista koronakontakteista.

Tays kannustaa nuoria keski-ikäisiä rokotuksiin
Koronarokotukset ovat edenneet hyvin nuorilla ja nuorilla aikuisilla, jotka ovat voineet saada rokotuksia kouluterveydenhuollossa sekä kuntien järjestämissä rokotustilaisuuksissa, kertoo Tays. Vaikka nuoret aikuiset ovat hakeutuneet hienosti rokotuksille, tätä vanhempien aikuisten rokotusinto ei ole ollut yhtä hyvällä tasolla.

Kyseessä on Taysin mukaan valtakunnallinen ilmiö. 16–19-vuotiaista liki 70 prosenttia on tällä hetkellä saanut ensimmäisen rokotteen, mutta tätä vanhemmissa ikäryhmissä rokotusprosentti ei ole noussut yli 70 prosentin, vaikka rokotteita on ollut jo viikkoja tarjolla.

Vajaa kolmannes 25–39-vuotiaista ei ole vielä ottanut ensimmäistä rokotustaan.

Tällä hetkellä sairaalahoitoon ja tehohoitoon joutuneet ovat pääosin 30–60-vuotiaita rokottamattomia. Tätä vanhempien ikäluokkien hyvä rokotuskattavuus suojaa heitä joutumasta sairaalaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>