Koronavirus, Uutiset

Kansallinen koronatestaus- ja jäljitysstrategia päivitettiin

Kansallinen koronatestaus- ja jäljitysstrategia päivitettiin

Koronavirustestaus kohdistuu jatkossa ensisijaisesti virukselle altistuneiden, rokottamattomien oireisten sekä rokottamisen jälkeenkin vakavalle koronavirusinfektiolle alttiiden henkilöiden testaamiseen, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön päivitetyssä kansallisessa covid-19-testaus- ja jäljitysstrategiassa.

Nykyisen testaus- ja jäljityskapasiteetin ylläpito kuormittaa merkittävästi terveydenhuoltoa ja voi alueellisesti johtaa muiden palveluiden saatavuuden heikkenemiseen. Korkea rokotuskattavuus vähentää erityisesti vakavien koronatapausten määrää ja kapasiteettia voidaan nyt hallitusti vähentää muiden toimintojen turvaamiseksi.

Valmius nostaa kapasiteettia tarvittaessa uudelleen on ylläpidettävä. Jatkossakin tarvitaan koko maassa kykyä todeta tartuntaryppäät nopeasti, jäljittää tartuntaketjuja ja estää tartuntojen leviämistä sekä havaita mahdolliset uudet, huolestuttavat virusmuunnokset.

Testiin pitäisi edelleen päästä vuorokaudessa
Yhdenvertaisen kohtelun varmistamiseksi kaikilla henkilöillä, joilla on koronavirustautiin sopivia oireita tai epäily koronatartunnasta tulee henkilön iästä riippumatta olla mahdollisuus lääketieteellisin perustein päästä tarvittaviin tutkimuksiin.

Tavoitteena on yhä, että testiin pääsee vuorokaudessa ja että testitulos valmistuu vuorokaudessa. Samalla muun diagnostiikan turvaaminen tulee varmistaa. Sitä mukaa kun rokotuskattavuus etenee, tautitaakka pienenee, ja tartunnoista huolimatta vakava sairastuminen koronavirustautiin vähenee.

Koronavirustartunnan jäljityksen tavoitteena on tunnistaa tartunnalle altistuneet rokottamattomat henkilöt mahdollisimman varhain ja keskittyä tilanteisiin, joissa on laaja leviämisriski. Jos tartunnanjäljitys ruuhkautuu merkittävästi, tulee ensisijaisesti jäljittää korkean tartuntariskin altistumistilanteet.

Testaus ja jäljitys on osa kuntien lakisääteistä tehtävää, jota sairaanhoitopiirit tukevat ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) koordinoi. Testauksen ja jäljityksen toteuttamisessa tulee huomioida alueellinen ja paikallinen tilanne sekä sen pohjalta viranomaisten tekemät päätökset testauksen ja jäljittämisen kohdentamisesta.

Kansallinen testaus- ja jäljitysstrategia on luonteeltaan suositus, joka täydentää sosiaali- ja terveysministeriön hybridistrategian toimintasuunnitelmaa. Pandemian laantuessa toimenpiteitä päivitetään uudestaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>