Päivän haastattelu, Uutiset

Vesijohtoverkostojen saneeraustarve Pirkanmaalla 2–3-kertaa suurempi kuin viime vuosien toteutuneet investoinnit

Vesijohtoverkostojen saneeraustarve Pirkanmaalla 2–3-kertaa suurempi kuin viime vuosien toteutuneet investoinnit

Vesijohto- ja viemäriverkostot tarvitsevat tulevina vuosina mittavia investointeja Pirkanmaalla. Kuva: Heidi Rauhamäki, Pirkanmaan ELY-keskus

Vesijohtoverkostojen saneeraustarve on Pirkanmaalla lähivuosikymmeninä yli kaksinkertainen tehtyihin investointeihin verrattuna. Tämä käy ilmi Pirkanmaan ELY-keskuksen julkaisemasta laajasta selvityksestä vesihuollon nykytilanteesta.

Pirkanmaan vesihuoltopalveluista vastaa 130 vesihuoltolain mukaista vesihuoltolaitosta. Tämän lisäksi on yli 90 muuta laitosta, jotka toimittavat lähinnä talousvettä.

Laitoksista arviolta 150 toimii talkoovoimin ilman palkattua henkilöstöä. Talkoopohjaisten osuuskuntien ja vesiyhtymien yleisenä haasteena on hankaluus saada uusia vastuuhenkilöitä ikääntyvien henkilöiden tilalle. Osassa osuuskunnista toiminnasta haluttaisiin luopua kokonaan. Myös kuntien omistamilla laitoksilla on usein vähäiset henkilö- sekä taloudelliset resurssit, mikä vaikuttaa muun muassa puutteina pitkän aikajänteen strategisessa suunnittelussa.

Pirkanmaalla on tulevaisuudessa tarvetta myös uusille vesilähteille. Pinta- ja pohjavesivarojen suojelun eteen tehtävä työ on myös olennainen osa Pirkanmaan alueen vesihuollon toimivuutta.

Pirkanmaan ELY-keskukselta vesitalousasiantuntija Heidi Rauhamäki kertoo aiheesta lisää:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>