Mainos
Mainos

Yhtä lainaa on helpompi maksaa kuin monta erillistä

Yhtä lainaa on helpompi maksaa kuin monta erillistä

Työttömyys, sairastuminen, avioero tai muulla tavalla muuttunut elämäntilanne voi horjuttaa taloutta. Muutos johtaa monenlaisiin haasteisiin, kuten oman taloudellisen tilanteen uudenlaiseen tarkasteluun. Tulojen pieneminen voi nopeastikin ajaa tilanteeseen, etteivät rahat riitä enää laskujen ja lainojen maksamiseen entisen tapaan.

Oletko tietoinen, mihin rahasi kuluvat?

Usein vasta negatiiviset muutokset omassa taloudessa herättelevät ihmisen miettimään kulutustaan. Kulutuskäyttäytyminen on voinut olla pidempään holtitonta ja lainaa netistä on tullut otettua useampaan eri tarkoitukseen. Ongelmia laskujen ja lyhennysten kanssa ei ole ollut, koska palkkatulot ovat olleet hyvät. Jos rahankäyttö on kuitenkin tuloihin nähden suurta, eivät yksin hyvät tulot riitä kaikkiin maksuihin. Vielä jos elämässä tapahtuu äkillinen talouteen vaikuttava muutos, voi talouden hallintaongelmat kasvaa.

Yleensä ihmiset osaavat luetella tulonsa, mutta harvalla on tarkasti tiedossa, mihin rahat tarkalleen ottaen arjessa kuluvat. Tästä syystä olisikin hyvä tietyin väliajoin laskea oma maksuvara, jotta olisi paremmin tietoinen kulutuksestaan.

Hyvä ohje on, että tasapainoisessa taloudessa tuloista tulisi mennä enintään 50 % välttämättömyyksiin ja 30 % hupeihin ja hyötyihin. Loput 20 % jäisivät säästöön yllättäviä menoja varten.

Lainojen yhdistäminen kannattaa monesta syystä

Yksi oman talouden hallintaan vaikuttava tekijä on, että lainojen lyhentäminen sujuu ongelmitta. Jos lainaa on vuosien mittaan kertynyt kaksi tai jopa useampi, voi niiden hallinta olla vaikeaa. Jokaisessa lainasopimuksessa on erilliset lainaehdot, maksuaikataulut sekä kulurakenne. Ellei lainoja vertaile tai tarkastele koskaan, maksaa lainanhoitokuluja huomaamattaan liikaa. Vuositasolla tämä tarkoittaa useiden satojen eurojen ylimääräisiä kuluja henkilön taloudessa.

Lainojen yhdistäminen näkyy henkilön säästökuluissa nopeasti. Yhdistämällä lainat ei jatkossa tarvitse maksaa lainanhoitokuluja kuin vain yhdestä lainasta. Vaikka laina on jatkossa suurempi, ovat luottokustannukset kohtuullisemmalla tasolla.

Yhtä lainaa on aina helpompi maksaa kuin monta lainaa. Kun lainan korko on alhaisempi, laina myös lyhenee nopeammin. Yhdistämällä lainat henkilö myös selviää paremmin jatkossa laskuistaan ja lainan lyhennyksestään.

Hyvin monenlaiset lainat voi yhdistää

Lainatuote tai sen käyttötarkoitus ei määritä, voiko lainaa yhdistää uuteen lainaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki henkilön nykyiset lainat on mahdollista yhdistää yhdeksi lainakokonaisuudeksi.

Lainat voivat olla muun muassa kulutusluottoja, joustoluottoja, luottokorttivelkaa, pikavippejä, osamaksulla otettua lainaa tai esimerkiksi luottokortin avoimena oleva summa.

Vertaa lainatarjoukset ennen lainojen yhdistämistä

Vaikka lainojen yhdistäminen on usein kannattava ratkaisu, ei uutta suurempaa lainaa kannata ottaa ensimmäisestä vastaantulevasta pankista tai rahoitusyhtiöstä.

Vertaa lainasi kuluja uusiin lainatarjouksiin ja tee päätös lainatarjousten perusteella. Hyvänä mittarina lainavertailussa pidetään lainan todellista vuosikorkoa. Kyseinen tunnusluku kuvaa todellista vuotuista korkoprosenttia, jonka lainasta perityt korko ja maksut aiheuttavat. Näitä voivat olla muun muassa avausmaksu, tilinhoitomaksut, laskutuslisä ja muut kulut.

Mainos

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>