Vaali-info

Vaali-info

Eduskuntavaalien aikataulut

3.–9.4.2019 Ennakkoäänestys kotimaassa

3.–6.4.2019 Ennakkoäänestys ulkomailla

14.4.2019 Vaalipäivä

17.4.2019 Tulosten vahvistaminen

23.4.2019 Eduskunta aloittaa työnsä

 

Äänestyspaikat

Ennakkoäänestys: Äänioikeutettu voi vaalipäivän äänestyksen sijasta äänestää ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Tästä linkistä näet listat eri paikkakuntien ennakkoäänestyspaikoista ja niiden aukioloajoista.

Vaalipäivä: Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin. Vaalipäivänä äänestyspaikat ovat avoinna klo 9-20.

 

Ohjeita äänestämiseen

1.

Ota mukaasi äänestyspaikalle henkilöllisyystodistus (kuvallinen henkilökortti, passi, ajokortti). Et tarvitse postitse saamaasi ilmoituskorttia äänestäessäsi, mutta voit ottaa sen mukaan, jos haluat.

2.

Voit selvittää jo etukäteen ehdokkaasi ehdokasnumeron. SUN Radion ehdokasgalleriasta löydät kaikki Pirkanmaan vaalipiirissä ehdolla olevat ehdokkaat.

3.

Äänestyspaikalla esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle, joka antaa sinulle äänestyslipun.

4.

Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Kopissa on kynä ja kopin seinällä olevasta julisteesta voit tarkistaa ehdokkaasi numeron.
(Jos annat äänesi ennakkoon jonkin toisen vaalipiirin alueella, voit pyytää vaalivirkailijalta nähtäväksesi oman vaalipiirisi ehdokaslistan.)

5.

Merkitse äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jota haluat äänestää. Älä kirjoita tai piirrä lippuun mitään muuta.

6.

Mene taitetun äänestyslipun kanssa vaaliuurnalle. Vaalivirkailija leimaa äänestyslippusi.
(Jos äänestät ennakkoon, laita äänestyslippu vaalikuoreen sekä allekirjoita lähetekirjelomake virkailijan opastuksella.)

7.

Pudota leimattu äänestyslippu vaaliuurnaan.
(Jos äänestät ennakkoon, vaalivirkailija sulkee vaalikuoren ja lähetekirjelomakkeen keltaiseen lähetekirjekuoreen, joka postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle.)

Tarkemmat ohjeet löydät vaalit.fi-sivustolta.

Tässä on linkki ohjeisiin vaalipäivänä äänestäville.

Tässä on linkki ohjeisiin ennakkoon äänestäville.