Päivän haastattelu, Ruokaa läheltä, Uutiset

Rekolan Puutarha edelläkävijä CSA-toiminnassa Suomessa

Rekolan Puutarha edelläkävijä CSA-toiminnassa Suomessa

Kuvituskuva

Kumppanuusmaatalous, community supported agriculture (CSA) viitataan tiettyyn lähiruoan vaihtoehtoiseen jakelumalliin, jossa kuluttajat jakavat viljelijän kanssa ruoantuotannon riskit ja tuotot. Kumppanuusmaatalouden kautta hankitaan lähinnä vihanneksia ja hedelmiä, mutta myös lihaa, kananmunia ja maitotaloustuotteita. Suomesta löytyy tällä hetkellä 17 kumppanuustilaa, joista kaksi sijaitsee Pirkanmaalla.

Kangasalan Raikussa sijaitseva Rekolan Puutarha on toiminut biodynaamisena luomupuutarhana jo 1970-luvun lopulta lähtien ja on tiettävästi Suomen vanhin luomupuutarha. Koko puutarha siirrettiin pysyvään penkkiviljelyyn vuonna 2019 sekä puutarhasta muodostettiin virallisesti Kumppanuusmaatalouspuutarha (CSA). CSA-viljelyn ydinajatuksena on viljelijän ja paikallisten kuluttajien välinen kumppanuus, jossa jo keväällä viljelijältä ostetaan tulevaan satoon osuus tai osakkuus, jota vastaan tilalta tai sovitusta noutopisteestä saa viikon tai kahden välein noutaa laatikollisen sesongin tuotteita (esim. juureksia, lehtivihanneksia, salaatteja, marjoja).

Rekolan Puutarhalta Osku Kansanaho ja Maria Murto kertovat tarkemmin Kumppanuusmaatalouspuutarhan toiminnasta:

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>