Uutiset

Finanssivalvonta antoi miljoonasakot laiminlyönneistä

today8.3.2017

share close

Finanssivalvonta on antanut Nordea Bank AB Suomen sivuliikkeelle, Helsingin Seudun Osuuspankille, Alexandria Pankkiliike Oyj:lle sekä Investium Oy:lle julkiset varoitukset ja seuraamusmaksut sijoitusneuvontaan, dokumentointiin sekä eturistiriitatilanteiden tunnistamiseen ja estämiseen liittyvistä laiminlyönneistä.

Nordea Bank AB:n Suomen sivuliikkeelle määrättiin 1 000 000 euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus, Helsingin Seudun Osuuspankille 400 000 euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus, Alexandria Pankkiiriliike Oyj:lle 90 000 euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus sekä Investium Oy:lle 20 000 euron seuraamusmaksu ja julkinen varoitus

Julkinen varoitus on annettu selonottovelvollisuuden ja soveltuvuusarviointien laiminlyönneistä. Seuraamusmaksu puolestaan määrättiin dokumentointivaatimusten laiminlyönneistä ja eturistiriitatilanteiden tunnistamatta ja ehkäisemätä jättämisestä. Finanssivalvonta teki vuosina 2015−2016 yhtiöissä tarkastuksen, joka koski yhtiöiden tarjoamaan sijoitusneuvontaan liittyvää selonottovelvollisuutta.

Tarkastuksessa keskityttiin selvittämään, miten yli 70-vuotiaille ei-ammattimaisille asiakkaille oli myyty sijoitusrahastoja ja strukturoituja rahoitusvälineitä.

Nordea Bank AB (publ), Suomen sivuliikkeen merkittävimmät puutteet liittyivät asiakkaiden sijoitustavoitteiden sekä sijoituskokemuksen ja -tietämyksen selvittämiseen. Lisäksi havaittiin puutteita asiakkailta hankittavien tietojen ja soveltuvuusarviointien dokumentoinnissa. Nordea oli lisäksi sijoitusneuvonnassaan laiminlyönyt tunnistaa ja ehkäistä eturistiriitatilanteita.

Helsingin Seudun Osuuspankin merkittävimmät puutteet liittyivät asiakkaiden sijoitustavoitteiden sekä sijoituskokemuksen ja -tietämyksen selvittämiseen. Puutteet olivat osin systemaattisia. Lisäksi havaittiin puutteita asiakkailta hankittavia tietojen, soveltuvuusarviointien ja sijoitusneuvojen dokumentoinnissa.

Alexandria Pankkiiriliike Oyj:n merkittävimmät puutteet liittyivät asiakkaiden sijoitustavoitteita koskevien seikkojen kuten sijoituksen tarkoituksen sekä riskinottohalukkuuden ja riskiprofiilin selvittämiseen. Puutteet olivat osin systemaattisia. Lisäksi havaittiin puutteita asiakkailta hankittavien tietojen, soveltuvuusarviointien ja sijoitusneuvojen dokumentoinnissa.

Investium Oy:n merkittävimmät puutteet liittyivät asiakkaiden sijoitustavoitteita koskevien seikkojen hankkimiseen. Lisäksi havaittiin puutteita asiakkailta hankittavien tietojen ja soveltuvuusarviointien dokumentoinnissa.

Seuraamusmaksun mitoittaminen perustuu kokonaisarviointiin, jossa otetaan huomioon muun muassa menettelyn laatu, laajuus, kestoaika ja tekijän taloudellinen asema. Finanssivalvonta määrää seuraamusmaksun, jos se on suuruudeltaan enintään miljoona euroa. Seuraamusmaksu maksetaan valtiolle.

Finanssivalvonnan päätökset eivät ole lainvoimaisia. Yhtiöillä on oikeus valittaa 6.3.2017 annetuista päätöksistä markkinaoikeuteen 30 päivän aikana niiden tiedoksisaannista.

 

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%