Uutiset

Varovaisuutta jäillä liikkumiseen: ”Se, että jäällä liikkuu muitakin, ei välttämättä ole merkki turvallisuudesta”

today11.3.2017

share close

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) keräämien tietojen mukaan helmikuussa on hukkunut kaksi henkilöä. Viime viikkoina on sattunut useita vaaratilanteita, joissa jäihin vajonneet on pelastettu viime hetkillä. Jäihin vajoamisesta on aina syytä ilmoittaa hätäkeskukseen.

SUH:n  tietojen mukaan Satakunnassa hukkui nainen tuntemattomasta syystä ja Uudellamaalla hukkui mies vajottuaan moottorikelkalla jäihin. Viime viikkoina on kuitenkin uutisoitu useista vaaratilanteista, jossa jäihin vajonneet on pelastettu viime hetkillä joko kanssaihmisten tai pelastusviranomaisten toimesta.

 

 Alkuvuoden aikana jäihin on vajonnut jo lukuisia ihmisiä, jotka ovat olleet liikkeellä  jalkaisin tai eri kulkuneuvoilla. Tänä viikonloppunakin upea sää houkuttaa varmasti ulkoilijoita ulos sankoin joukoin ja osa heistä suuntaa jäälle. Jokaisen on kuitenkin syytä pitää mielessä, että jäällä liikuttaessa on aina olemassa riski, että se pettää, muistuttaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

 

– Sää on vaihdellut melkoisesti viime viikkojen aikana, mikä on omiaan jättämään jäähän esimerkiksi vaikeasti havaittavia railoja. Se, että jäällä liikkuu muitakin, ei välttämättä ole merkki turvallisuudesta, etenkään, jos ei itse tunne kyseisen alueen virtauksia tai muita mahdollisia vaaranpaikkoja. Jos on epävarma jään kestävyydestä, kannattaa mieluummin jäädä rannalle nauttimaan ulkoilusta. Jäälle suuntaavien taas on syytä varustautua vähintään kaulalla käyttövalmiina roikkuvin jäänaskalein ja kerrata opit jäistä pelastautumiseen.

 

Jäihin vajoamisesta on aina syytä ilmoittaa hätäkeskukseen, vaikka avannosta pääsisikin pois omin voimin. Näin vältetään avannosta ja sitä ympäröivistä jäljistä johtuvat turhat hälytykset ja mahdolliset pelastusoperaatiot, jotka kuluttavat viranomaisten resursseja.

 

Moottoriajoneuvoilla, kuten moottorikelkoilla, jäällä liikuttaessa tulee tuntea erityisen hyvin paikalliset syvyys- ja jääolosuhteet sekä mahdolliset virtapaikat. Autoilijoiden on syytä käyttää ainoastaan merkittyjä jääteitä niiden ollessa auki.

 

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%