Uutiset

Omakotiliitto selvitti: Asumisen kuluissa isot erot eri kunnissa

Omakotiliitto selvitti: Asumisen kuluissa isot erot eri kunnissa

Omakotitalossa asumisen kustannuksissa on isot erot eri kuntien välillä, kertoo Omakotiliitto. Liitto selvitti kuntakohtaisesti päätettävien maksujen suuruuden 25 kunnassa, joissa asuu yhteensä 55 prosenttia suomalaisista.

Eroa kalleimman ja halvimman kunnan välillä kertyi lähes 1 200 euroa vuodessa. Kalleinta asuminen on Savonlinnassa, jossa vuotuiset kustannukset olivat 4 674 euroa. Halvimmalla pääsee Joensuussa, jossa kulut ovat noin 3 500 euroa vuodessa. Kaikkien kuntien keskiarvo oli hieman alle 4 000 euroa vuodessa.

Tampere on ainoa Pirkanmaan kunta listalla, jossa asumisen kustannukset ovat keskiarvoa alemmat noin 3700 euroa vuodessa.

Kuntakohtaisia maksuja ovat kiinteistövero, lämmityssähkö, käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksu. Tutkimuksen teki KTI Kiinteistötieto. Vertailun esimerkkitalo oli 30 vuotta vanha, 120 neliön suuruinen, puurakenteinen ja sähkölämmitteinen talo omalla tuhannen neliön tontilla.

STT