Uutiset

Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017

Ahveniston maauimalasta Vuoden Liikuntapaikka 2017

Vuoden Liikuntapaikka 2017 on Ahveniston maauimala Hämeenlinnassa. Valtion liikuntaneuvoston varapuheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen ja ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntayksiköstä palkitsivat kohteen torstaina 16.3.2017 SGGF-messujen avajaispäivänä järjestetyssä tilaisuudessa. Vuosittainen tunnustus jaettiin nyt 13. kerran.

-Vuoden Liikuntapaikalla on erityispiirteitä, jotka liittyvät Suomen 100-vuotisjuhlavuoden identiteettiin. Ahveniston maauimala on osa kulttuurihistoriallista perintöämme, sillä se on rakennettu vuoden 1952 olympialaisia varten. Liikuntapaikka täyttää monta valintakriteeriä: se on matalan kynnyksen ja laajojen käyttäjäryhmien liikuntapaikka, joka pitää yllä tärkeää kansalaistaitoa. Lisäksi hankkeessa on parannettu liikuntapaikan esteettömyyttä ja maauimalassa sijaitsevat lajin täysimittaiset suorituspaikat, jotka mahdollistavat paikan monipuolisen käytön, summaa Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Ahveniston maauimala on alun perin rakennettu vuoden 1952 olympialaisia varten, tällöin alueella kilpailtiin olympialaisten nykyaikainen viisiottelu. Maauimalan suunnitteli arkkitehti Ilmari Niemeläinen, ja se kuuluu Suomessa 1950-luvulla rakennettujen ratamaauimaloiden edustavaan joukkoon yhdessä Kumpulan, Rauman, Riihimäen ja Porin maauimaloiden kanssa.

Maauimalan olympia-altaan peruskorjaus ja uuden huoltorakennuksen rakentaminen aloitettiin elokuussa 2013. Remontissa korjattiin altaan lisäksi pukuhuoneiden puujulkisivu ja sisätilat. Puiseen seinään tilattiin prosenttitaiteena valaistussuunnittelija Arto Heiskasen valotaideteos Vihjeet; figuurit, joka auringon kierron mukaan heijastaa seinään viisiottelun lajihahmojen varjot. Myös hyppytorni kunnostettiin ja nykyaikaistettiin turvallisemmaksi. Peruskorjaus maksoi noin 2,9 miljoonaa euroa, josta valtionavustus oli 710 000 euroa. Maauimala avattiin peruskorjauksen jälkeen heinäkuussa 2014 ja se sai kaupunkilaisten keskuudessa valtaisan suosion. Vuosittain maauimalassa käy noin 20 000–30 000 kävijää.

Vuoden Liikuntapaikan valitsee opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkarakentamisesta vastaava virkamies. Kohteen tulee olla valmistunut tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin sen käytöstä ja toiminnallisuudesta on saatu kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta ja se on samalla tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle. Vuoden Liikuntapaikka -kiertopalkinnon ja kohteeseen jäävän pienoismallin lahjoittaa Tampereen Messut Oy.

Lue lisää aiheesta: