Uutiset

Pelastuslaitos varoittaa: Kevätjäät nyt erityisen petollisia

today23.3.2017

share close

Pirkanmaan pelastuslaitos varoittaa poikkeuksellisesta jäätilanteesta. Näsijärvellä mm. Saarenperän ja Äijänsaaren väli on lähes avovettä, joka ei ole ollenkaan normaalia tähän vuoden aikaan. Lisäksi Pikku-Otavan ja Iso-Otavan väli on täysin auki. Paikallinen silminnäkijä on tiedottannut pelastuslaitosta, että alueella silti liikkuu ihmisiä mönkijöiden kanssa.

Satamatoimisto, Voimalaitos ja Tampereen Vesi ovat tehneet yhteisen varoituskartan kantakaupungin heikon jään alueista. Halkoniemen sataman itäosissa on käynnissä murskeen ajo satama-altaaseen ja satamassa on myös sadevesiviemärin purkuputki, joka pitää osan satamaa sulana. Lielahden poukamassa on Rahtimiehen kadulla sijaitsevan Lielahden voimalaitoksen imu -ja purkuputki. Naistenlahden voimalaitoksen vieressä lauhdevedet pitävät jäätilanteen huonona ja sataman sisääntuloaukossa rupeaa jää olemaan jo heikkoa.

Satamatoimisto muistuttaa myös, että satamien aallonmurtajien läheisyydessä jäät ovat heikkoja. On muistettava, että ruopatuissa satamissa on äkkisyvää jo muutaman metrin päässä aallonmurtajan reunasta. Yleisenä sääntönä voikin pitää, että aallonmurtajien, laiturien ja äkkijyrkästi veteen putoavien penkareiden läheisyydessä jää on heikkoa.

Pelastuslaitos muistuttaa, että kevätjäät ovat arvoituksellisia. Asiantuntijoiden mukaan tässä vaiheessa kevättä auringonsäteily tunkeutuu jään sisälle ja lähtee irrottamaan jääkiteitä toisistaan. Lämpimänä päivänä paksumpikin jää voi pettää. Päältä päin ei aina näe, onko jää haurastunutta vai ei.

Kevätjäät ovat petollista myös siksi, että kireä pakkasyö pystyy jäädyttämään hauraan jään kestäväksi, koska yöpakkanen saa jääkiteet jäätymään takaisin tosiinsa kiinni. Aamupäivän aikana jää kantaa mahdollisesti aika hyvin, mutta iltapäivällä sään lämmetessä jää haurastuu uudestaan. Vuorokauden aikana vaihtelut ovat hyvinkin suuria.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%