Uutiset

Pirkanmaalle ennustetaan keskivaikeaa kelirikkoa

Pirkanmaalle ennustetaan keskivaikeaa kelirikkoa

Pirkanmaalle ennustetaan keskivaikeaa kelirikkoa. Lähivuosien keskiarvotasoon verrattuna kelirikko on jopa tavallista vaikeampi. Vaurioita saattaa syntyä päivittäin ja liikkuminen edellyttää varovaisuutta. Kelirikkoennuste on laadittu syksyn ja talven sääolojen perusteella. Miten vakavaksi kelirikko muodostuu, riippuu pitkälti kevään säistä. Uhkaavan kelirikon pitävät kurissa kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset, jolloin tiet kuivavat sulamisen tahtiin.

Roudan sulaminen on jo osin alkanut ja kelirikkokin selvästi normaalia aikaisemmin. Jo nyt sorateille on syntynyt reikiä. Myös maantien alittavien rumpujen kohdilla saattaa esiintyä painumia. Erityinen kelirikkoriski on teillä, joilla on paljon kuljetustarvetta ja tie on altis kelirikolle. Pirkanmaalla on runsaasti sellaisia teitä, joissa maaperä ja maasto-olosuhteet ovat otollisia kelirikon syntymiselle. Kun routa sulaa, tien rakenne tai sen pinta saattaa pehmentyä ja menettää kantavuuttaan. Routanousujen lisäksi sorateillä esiintyy jo nyt paikoin pintakelirikkoa. Tämä tien pinnan pehmeneminen ja velliintyminen tulee haittaamaan myös liikkumista.

Sateet ja nollan molemmin puolin vaihteleva talven lämpötila ovat rasittaneet myös päällystettyjä teitä. Reikiä, halkeamia ja muita vaurioita on syntynyt paljon niin vilkasliikenteisille pääteille kuin vähäliikenteisille maanteillekin. Pahimmin vaurioituneille teille asetetaan varoitusmerkkejä ja alennetaan nopeusrajoituksia siihen asti, kunnes tieosuus on saatu korjattua.

Aikaisemmista vuosista poiketen tierumpujen jäätymiset eivät tänä keväänä ole aiheuttamassa suuria ongelmia. Vähäiset sulamisvedet ovat löytäneet tavallista paremmin uuden kulkutien ja valuneet pois tiealueelta. Paikallisesti sulamisvettä voi kuitenkin ajautua tielle ja pehmentää soratien pintaa tai muutoin aiheuttaa liikenteelle ongelmia. Maanteiden lukuisten yksityistieliittymien rumpujen aukipitämisestä vastaa yksityistiekunta tai liittymän omistaja.

Kelirikon aiheuttamia liikenneturvallisuutta vaarantava reikiä tai muita vaurioita voi syntyä hyvinkin nopeasti, jolloin on tärkeä varoittaa muuta liikennettä. Liikenneturvallisuutta vaarantavista tai liikennettä selvästi haittaavista vaurioista kannattaa ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle, puh. 0200 2100 (pvm) ympäri vuorokauden.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>