Uutiset

Tampereen terveysasemien kilpailukyky selvitettiin

Tampereen terveysasemien kilpailukyky selvitettiin

Tampereen kaupunki selvitti kymmenen kaupungin oman terveysaseman sekä kahden ostopalveluaseman kilpailukykyä vuonna 2016. Kilpailukykyindeksin kärkeen nousivat Kehräsaaren ja Hervannan Omapihlajan ostopalveluasemat sekä kaupungin oma Tammelakeskuksen terveysasema.

Kilpailukykyindeksi kokoaa yhteen kolme terveysasemien vaihtoon liittyvää perustetta: jonoajat palveluun, palvelun laatu ja terveysaseman vaihtosuhde. Aseman sijoitus indeksillä muodostuu näiden osa-alueiden sijalukujen keskiarvosta.

Jonolla indeksissä tarkoitetaan kiireettömän hoidon odotusaikaa, joka kuluu ajan varaamisesta kolmannelle vapaalle ajalle pääsyyn (T3-jonoaika). Lyhin jonotusaika, 11 päivää, oli Omapihlaja Kehräsaaressa ja pisin, 31 päivää, Tesoman terveysasemalla. Valtakunnallinen tarkastelutapa on laskennallinen, sillä käytännössä potilaalle tarjotaan aina ensimmäistä vapaata aikaa. Kiireelliset potilaat saavat ajan hoitoon pääsääntöisesti samana päivänä tai lähipäivinä.

Laadussa kärkikolmikossa olivat Omapihlaja Kehräsaari, Kämmenniemen terveysasema sekä Atalan terveysasema. Laatua mitattiin terveysasemilla olevien palautelaitteiden kysymyksellä "Olitko tyytyväinen palveluumme?", johon saatiin vuoden aikana yli 53 000 vastausta. Vastausasteikko oli 1–5, jossa 1 on huonoin ja 5 paras. Potilaat olivat hyvin tyytyväisiä asemilta saatuun palveluun, sillä jokaisen terveysaseman tulos oli yli neljä.

Paras vaihtosuhde oli Omapihlaja Hervannalla. Seuraavina tulivat Omapihlaja Kehräsaari sekä Tipotien, Tammelakeskuksen ja Hervannan terveysasemat. Vaihtosuhde muodostuu terveysasemalle tulleiden ja sieltä lähteneiden terveysaseman vaihtajien suhteesta suhteutettuna aseman vastuuväestöön.

Kilpailukykyindeksin tarkoituksena on tuottaa vertailutietoa terveysaseman vaihtoa harkitseville. Terveysasemat puolestaan voivat hyödyntää indeksiä kehittämisessä ja kilpailukykynsä parantamisessa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>