Uutiset

Sisällissodan tapahtumat merkittävästi esillä Tampereella ensi vuonna

today2.5.2017

share close

Kuva: Harri Hinkka[/caption]

Ensi vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta vuoden 1918 sisällissodan tapahtumista Tampereella. Tampereen neljä suurta kulttuuritaloa – Tampereen Teatteri, Tampereen Työväen Teatteri, Tampere-talo ja museokeskus Vapriikki – tuottavat muistovuonna merkittävät produktiot. Tarjolla on kolme kotimaista kantaesitystä ja aiheeseen perehdyttävä näyttely.

Tämän kevään aikana myyntiin on tulossa yhteislippu. Talot tarjoavat lisäksi sotatematiikkaa käsittelevän seminaarin Tampereella 27.1.2018 ja harjoitussuunnistuksen 9.1.2018, jossa yleisöllä on mahdollisuus käydä tutustumassa kaikkiin näytämöteoksiin ennakkoon. Tamperelaiset kulttuuritalot tekevät ensi kertaa näin laajaa yhteistyötä.

Tampereen Teatterin 1918 Teatteri taistelussa -näytelmän keskiössä on Tampereen Teatteri, joka toimi Tampereen taisteluiden strategisesti merkittävänä näyttämönä. Näytelmässä nähdään kohtauksia Tampereen valtauksesta levitettynä eri puolille teatteritaloa, joka oli oikeastikin eräs sodan taistelupaikka. Tampereen Teatterin talosta Keskustorilla käytiin verisiä taisteluita, kunnes valkoiset valtasivat sen punaisilta huhtikuussa 1918. Kamppailua muistellaan pääohjaaja Anna-Elina Lyytikäisen näytelmässä, joka saa kantaesityksensä päänäyttämöllä 27.1.2018, jolloin sisällissodan alkamisesta tulee kuluneeksi 100 vuotta. Viimeinen esitys nähdään Tampereen antautumisen vuosipäivänä 6.4.2018.

Tampereen Työväen Teatteri tuo uudessa musikaalissaan näyttämölle nuoria naiskaartilaisia. Tampereen Työväen Teatterin kantaesitys Tytöt 1918 on musikaali nuoruudesta, raivosta ja rakkaudesta. Tarinan käsikirjoittaa ja ohjaa Sirkku Peltola ja säveltää Eeva Kontu. Laulut sanoittaa Heikki Salo. Tarina pohjautuu Anneli Kannon romaanin Veriruusut ja tutkimuslähteisiin.

Kolmas näyttämöteos sisällissodasta nähdään Tampere-talossa. Veljeni vartija -ooppera kertoo valkoisiin liittyvästä Eemilistä, hänen punaisesta Amanda-siskostaan ja pasifisti-isästä, joka järkyttyy lastensa ratkaisuista. Oopperan säveltää Olli Kortekangas ja libretosta sekä ohjauksesta vastaa Tuomas Parkkinen. Kyseessä on Tampereen Oopperan 70-vuotisen historian merkittävin tilausteos.

Merkkivuotta muistaa myös Tampereen Museokeskus Vapriikki, joka uudistaa pysyvän Tampere 1918 -näyttelynsä. Näyttely kertoo, mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Loppusyksystä 2017 näyttely suljetaan uudistusten ajaksi, ja avataan uudelleen 26.1.2018.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%