Uutiset

Pirkanmaalla järvien vedet poikkeuksellisen alhaiset tänä kesänä

today17.5.2017

share close

Viime syksyn sateettomuuden ja tämän talven vähäisen lumikertymän vuoksi useissa luonnontilaisissa järvissä vedenkorkeudet ovat olleet koko talvena selvästi tavanomaista alempana. Pirkanmaalla on odotettavissa poikkeuksellisen alhaisia vedenkorkeuksia tänä kesänä.

Pirkanmaan järvien vedenkorkeuksien kannalta sateinen kevät olisi auttanut nostamaan vedenkorkeudet tavanomaisille kevätkorkeuksille, mutta sademäärät huhti-toukokuussa olivat tavanomaisia tai sitä pienempiä.

Pirkanmaan pohjoisosissa lunta on ollut eniten koko maakunnassa, minkä vuoksi sulamisvesien myötä ainakin pienempien järvien vedenkorkeudet ovat nousseet jonkin verran, mutta keskimääräisistä kevätkorkeuksista jäädään silti 10-15 cm. Suurilla järvillä, kuten Tarjannevedellä, Visuvedellä ja Ruovedellä vedenkorkeudet jäävät kuitenkin jopa lähes 50 cm keskimääräisistä.

Eteläisellä ja itäisellä Pirkanmaalla on ollut myös poikkeuksellisen kuivaa. Luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet ovat jäämässä kauas kevään keskimääräisistä arvoista. Etenkin Mallasveden, Längelmäveden, Roineen, Pälkäneveden ja Hauhonreitin järvien vedenkorkeudet ovat olleet koko talven erittäin matalat ja kevätkorkeudet ovat jääneet lähes 40 cm ajankohdan keskimääräisistä arvoista.

Säännöstellyillä järvillä ollaan vielä tässä vaiheessa lähellä keskimääräisiä arvoja. Näsijärvellä tilannetta on auttanut Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta saatu poikkeuslupa jättää tänä vuonna vedenkorkeus alentamatta maalis-huhtikuussa. Muilla Pirkanmaan suurilla säännöstellyillä järvillä vedenkorkeuksia on pidetty tavanomaisia vuosia korkeammalla, mutta poikkeuslupia ei ole ollut tarvetta hakea.

Lämpimät, aurinkoiset säät merkitsevät kasvukauden pääsemistä vauhtiin ja haihdunnan lisääntymistä, mikä osaltaan vähentää järviin tulevan veden määrää. Tästä syystä järvien vedenkorkeudet lähtevät koko maakunnassa laskuun nykyisestä, ellei kesä muutu erittäin sateiseksi.

Säännöstellyillä järvillä vedenkorkeuksien laskua joudutaan hillitsemään juoksutuksia pienentämällä. Kuivuuden jatkuessa pidempään juoksutuksen pienentäminen ei kuitenkaan riitä hillitsemään vedenkorkeuksien laskua.

Pohjavesien pinnat ovat tällä hetkellä monin paikoin alle keskiarvon, eikä kevään vähäinen sademäärä ole juurikaan täyttänyt pohjavesivarastoja. Tämä voi tarkoittaa ensi kesänä alhaisia vedenpintoja ja kuivia kaivoja. Erityisesti yksittäiset kaivot esimerkiksi moreenialueilla pienillä valuma-alueilla saattavat kuivua. Sen sijaan pohjavesialueilla vedenotolle ei liene vielä haittaa kuivuudesta, koska alueet ovat laajempia ja muutokset ovat hitaampia.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%