Uutiset

Werner Holmbergin näyttely avautuu Hämeenlinnan Taidemuseoon

Werner Holmbergin näyttely avautuu Hämeenlinnan Taidemuseoon

Postitie Hämeessä[/caption]

Hämeenlinnan Taidemuseo esittelee Suomen itsenäisyyden juhlavuoden päänäyttelynään Werner Holmbergin (1830-1860) taidetta. Juhlanäyttely kokoaa yhteen maisemamaalauksen mestarina tunnetun taiteilijan keskeisiä aihepiirejä ja teoksia. Edellisen kerran Werner Holmbergin tuotantoa on laajassa mittakaavassa ollut esillä lähes 30 vuotta sitten. Näyttely liittyy Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmistoon ja se on nähtävillä 3.6.–10.9.2017. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Werner Holmbergin elämää ja tuotantoa käsittelevä taidekirja.

Werner Holmberg kuuluu aikansa merkittävimpiin suomalaisiin maisemamaalareihin. Lyhyestä elämästään huolimatta hän ehti luoda merkittävän tuotannon, joka toimi esikuvana monille myöhemmille maalarisukupolville. Holmberg oli ensimmäisiä Düsseldorfissa opiskelleita suomalaistaiteilijoita ja ensimmäinen kansainvälistä arvostusta saanut taiteilijamme. Teoksissaan hän kuvasi niin saksalaisidyllejä kuin tunnelmallisia suomalaismaisemia, vehmaita järvenrantanäkymiä, metsämaisemia ja niittyjä sekä maalaistaloaiheita.

Werner Holmbergin maine suomalaisen maiseman mestarina perustuu hänen viimeisten vuosiensa maalaustuotantoon. Hämeen ja Pirkanmaan maisemiin pohjaavissa teoksissaan Holmberg kuvasi eloisia metsän siimeksiä ja järvenranta-aiheita, mutkaisia tienäkymiä ja perisuomalaista maalaismaisemaa lamasalvottuine hirsirakennuksineen. Teoksissaan Holmberg tavoitti jotain olennaista Suomen luonnosta ja maaseudusta ja viitoitti pitkälle näihin päiviin säilyneen näkemyksen suomalaisen maiseman perusolemuksesta.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Werner Holmbergin elämää ja taidetta käsittelevä kirja. Sen ovat kirjoittaneet professori, FT Ville Lukkarinen ja tutkija, FM Anne-Maria Pennonen.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>