Uutiset

Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella rikosten kokonaismäärä pysyi edellisen vuoden tasolla

today27.7.2017

share close

Sisä-Suomen poliisilaitoksen tietoon tuli vuoden 2017 tammi – kesäkuussa yhteensä 49 486 rikosta. Määrä pysyi lähes edellisen vuoden tasolla, sillä lisäystä oli vain 59 rikosta. Suhteessa muutos oli 0,12 prosenttia.

Omaisuusrikokset vähenivät edellisestä vuodesta yli 14,5 prosenttia. Lukumäärällisesti rikokset vähenivät 2 272 rikoksella 13 352 rikokseen. Omaisuusrikoksista eniten vähenivät petosrikokset, joissa pudotusta oli lähes 46 prosenttia. Määrällisesti rikokset vähenivät 3 500 rikoksesta 1891 rikokseen. Petosrikosten määrän laskuun vaikuttivat maksuvälinepetosten voimakas väheneminen. Määrä putosi 1 523 rikoksesta 281 rikokseen eli noin 81,5 prosenttia. Myös rikosnimikkeen lievemmän muodon kohdalla määrät vähenivät.

Luvatta tunkeutuen toteutetut varkaudet vähenivät kuluvan vuoden aikana lähes yhdeksällä prosentilla. Lisäystä oli rikoksissa, joissa kohteena oli vapaa-ajan asunto tai moottoriajoneuvo.

Väkivaltarikokset ovat henki- ja pahoinpitelyrikoksia sekä seksuaalirikosten raiskausrikoksia yrityksineen. Rikokset lisääntyivät kaikissa em. rikosryhmissä. Eniten väkivaltarikosten kokonaismäärään vaikuttavat pahoinpitelyrikokset yrityksineen, joissa volyymit ovat suurimmat. Näiden määrä lisääntyi edellisen vuoden 2 351 rikoksesta kuluvan vuoden 2 442 rikokseen eli lähes neljä prosenttia. Määrällisesti eniten lisääntyivät pahoinpitelyt ja suhteellisesti törkeät pahoinpitelyt.

Suhteellisesti eniten lisääntyivät henkirikokset yrityksineen, joiden kohdalla määrä kasvoi 72 prosenttia. Lukumäärällisesti muutos oli 25 rikoksesta 43 rikokseen. Eniten lisääntyivät tapon yritykset.

Väkivaltarikoksiksi luettavat seksuaalirikokset yrityksineen (raiskausrikokset yrityksineen) lisääntyivät 75 rikoksesta 92 rikokseen eli suhteellisesti lähes 23 prosenttia. Seksuaalirikosten kokonaismäärä pysyi lähes edellisen vuoden tasolla.

Poliisin tietoon tulleiden liikennerikosten määrä väheni kuluvan vuoden aikana lähes yhdeksän prosenttia. Määrällisesti rikokset vähenivät 738 rikoksella 7 502 rikokseen. Voimakkaimmin vähenivät liikenneturvallisuuden vaarantamiset. Poliisin tietoon tuli edellistä vuotta vähemmän kohtalaisia nopeusrajoituksen ylityksiä, joissa käytetään rikosnimikettä liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Sama tilanne oli myös vähäistä moitittavampien ja vakavampien tieliikenneonnettomuuksien kohdalla.

Rattijuopumusten määrä lisääntyi yli 10 prosenttia edellisestä vuodesta. Samaan aikaan törkeiden rattijuopumusten määrä väheni lähes yhtä paljon. Syy suuntaukseen on se, että muun huumaavan aineen osuus on liikenteessä lisääntynyt ja alkoholin osuus vähentynyt. Muun huumaavan aineen kohdalla käytetään pääsääntöisesti rikosnimikettä rattijuopumus törkeän rattijuopumuksen sijaan.

Liikennerikkomusten määrä lisääntyi lähes 18 prosenttia edellisestä vuodesta. Lukumäärä nousi 20 583 liikennerikkomuksesta yli kolmella tuhannella liikennerikkomuksella. Kasvun taustalla on tehostunut liikenteen automaattivalvonta ja alueelliset valtakunnalliset painotukset.

Poliisi hoiti tammi – kesäkuussa 2017 Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella yhteensä 64 876 tehtävää. Määrä oli 715 tehtävää enemmän kuin edellisen vuoden vastaavalla aikavälillä eli lisäys oli noin prosentin luokkaa.

Poliisi ehti Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella tammi – kesäkuussa korkeimman kiireellisyyden tehtäväpaikoille keskimäärin 9,7 minuutissa. Vuoden 2016 alkuvuoden toimintavalmiusaika oli 9,9 minuuttia. Korkeimman kiireellisyyden ja kiireellisten tehtävien toimintavalmiusaika yhteensä heikkeni 19,2 minuutista 19,3 minuuttiin. Kiireettömille tehtäville ei lasketa toimintavalmiusaikaa.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%