Uutiset

Sinilevähavainnot Pirkanmaalla laskussa

Sinilevähavainnot Pirkanmaalla laskussa

Kuva: Nina Ylitalo[/caption]

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat vähentyneet ilmeisesti sateiden vuoksi, kertoo Pirkanmaan Ely-keskus. Kangasalan Kirkkojärvessä havaittiin tällä viikolla runsaasti sinilevää. Hieman sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa, Sastamalan Houhajärvellä ja Parkanon Kuivasjärvellä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia vähemmän.

Lisäksi vahvistamattomat yleisöhavainnot erittäin runsaista sinileväesiintymistä on tullut Lempäälän Mäyhäjärven Leponokalta ja Juupajoen Ylimmäiseltä Savijärveltä.

Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

 

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>