Uutiset

Lämmenneet säät lisänneet sinileväesiintymiä – myös suopursuruostelauttojen aika koittamassa

today10.8.2017

share close

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat runsastuneet säiden jälleen lämmettyä. Esimerkiksi Tampereella uimarantojen lämpötila on pääosin 18-20 -asteista, suurten selkien rannoilla hieman vähemmän.

Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa ja runsaasti sinilevää Nokian Tottijärvellä, Kangasalan Kirkkojärvellä sekä Pyhäjärvellä Lempäälän Mäyriänrannassa. Vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty myös Sastamalan Houhajärvellä ja Pyhäjärvellä Nokian Lehtiniemessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hiukan normaalia enemmän.

Lisäksi vahvistamattomat yleisöhavainnot erittäin runsaista sinileväesiintymistä on saatu Lempäälän Mäyhäjärven Leponokalta ja Ruoveden Jouttenukselta sekä runsaasti sinilevää on havaittu Juupajoen Ylimmäisellä Savijärvellä.

Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä. Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt.

Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella. Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Kirjoittaja: Valtteri Kujansuu

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%