Uutiset

Lämmenneet säät lisänneet sinileväesiintymiä - myös suopursuruostelauttojen aika koittamassa

Lämmenneet säät lisänneet sinileväesiintymiä - myös suopursuruostelauttojen aika koittamassa

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat runsastuneet säiden jälleen lämmettyä. Esimerkiksi Tampereella uimarantojen lämpötila on pääosin 18-20 -asteista, suurten selkien rannoilla hieman vähemmän.

Erittäin runsaasti sinilevää on havaittu Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa ja runsaasti sinilevää Nokian Tottijärvellä, Kangasalan Kirkkojärvellä sekä Pyhäjärvellä Lempäälän Mäyriänrannassa. Vähäisiä sinilevähavaintoja on tehty myös Sastamalan Houhajärvellä ja Pyhäjärvellä Nokian Lehtiniemessä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hiukan normaalia enemmän.

Lisäksi vahvistamattomat yleisöhavainnot erittäin runsaista sinileväesiintymistä on saatu Lempäälän Mäyhäjärven Leponokalta ja Ruoveden Jouttenukselta sekä runsaasti sinilevää on havaittu Juupajoen Ylimmäisellä Savijärvellä.

Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä. Heinä-elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt.

Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella. Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävälle. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>