Uutiset

Kokemäenjoen alueella vielä alkuperäisiä taimenkantoja

Kokemäenjoen alueella vielä alkuperäisiä taimenkantoja

Kokemäenjoen vesistöalueelta löytyy edelleen paikallisia taimenkantoja, selviää Kokemäenjoen vesistöalueen taimenkantojen tila -selvityksestä. Taimenkantoja on erityisesti säilynyt pohjavesivaikutteisissa puroissa.

Taimenkantojen DNA-näytteiden tutkimukset ovat osoittaneet saman vesistöalueen virtavesien taimenkannoissa vahvaa sukulaisuutta. Tämä ilmentää taimenkantojen alueellista sopeumaa. Vaikka Kokemäen vesistöalueella istutuksissa on käytetty Rautalammin reitin taimenkannasta peräisin olevia taimenia, se ei ole aiheuttanut merkittävää taimenkantojen sekoittumista virtavesissä. Virtavesien taimenkantoja voidaankin pitää monimuotoisina.

Kokemäenjoen vesistöalueen taimenkannat ovat edelleen heikkoja. Laji on uhanalainen ja sen kalastusta on rajoitettu. Huolimatta virtavesikunnostuksista, nousuesteiden poistoista ja pitkään jatkuneista ja laajoista taimenistutuksista, taimenkannat eivät ole vielä elpyneet. Tilanne, jossa Kokemäenjoen vesistöalueen taimenkannat ovat elinvoimaiset, on vuosien päässä, mutta taimenkantojen hyvä tila on Kokemäenjoen vesistöalueella saavutettavissa.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys teki selvityksen, jossa arkasteltiin, miten taimenistutukset ovat vaikuttaneet taimenkantoihin ja löytyykö alueelta vielä alkuperäisiä taimenkantoja.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>