Uutiset

Viljojen puinnit pahasti kesken - Pirkanmaan ruissadosta tavanomaista heikompi

Viljojen puinnit pahasti kesken - Pirkanmaan ruissadosta tavanomaista heikompi

Syyskuun vaihtelevat säät ovat hidastaneet kasvustojen valmistumista puintikuntoon ja puintien etenemistä koko maassa. Korjaamatta jäävän sadon rahallinen arvo on varovaisimpienkin arvioiden mukaan vähintään 150-200 miljoonaa euroa.

Rukiin puinnit on saatu päätökseen ainoastaan Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Ruisalasta arvioidaan jäävän kokonaan korjaamatta 20-30 % Pirkanmaalla, Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Ruis on myös tavanomaista heikompaa laadultaan Pirkanmaalla.

Pirkanmaalla arvioidaan syysvehnästä jäävän kokonaan puimatta 30-50 %. Syysvehnäsato on määrältään tyydyttävä suuressa osassa maata, mutta Pirkanmaalla vain välttävä.

Kevätviljoista pisimmällä ovat ohran puinnit. Pirkanmaalla ohrasta on puitu 40-50 %. Ohrasadosta arvioidaan jäävän korjaamatta hitaan tuleentumisen tai kasvustojen tuhoutumisen vuoksi Etelä-Suomessa 5-10 % ja maan keskiosissa 25-30 %. Ohrasato arvioidaan määrältään hyväksi Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Muualla sato on määrältään tyydyttävä.

Kauran puinti on vasta aivan alussa Pirkanmaalla. Kaurasta arvioidaan jäävän korjaamatta 20-30 % lähes koko maassa. Kaurasato arvioidaan tyydyttäväksi suuressa osassa maata, Satakunnassa ja Kaakkois-Suomessa hyväksi. Sadon laatu arvioidaan hyväksi ainoastaan Satakunnassa, muualla laatu vaihtelee välttävästä tyydyttävään.

Tiedot ilmenevät maatalousalan neuvonta- ja kehittämisorganisaatio Pro Agrian tuoreesta kasvutilannekatsauksesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>