Uutiset

Viljojen puinnit pahasti kesken – Pirkanmaan ruissadosta tavanomaista heikompi

today19.9.2017

share close

Syyskuun vaihtelevat säät ovat hidastaneet kasvustojen valmistumista puintikuntoon ja puintien etenemistä koko maassa. Korjaamatta jäävän sadon rahallinen arvo on varovaisimpienkin arvioiden mukaan vähintään 150-200 miljoonaa euroa.

Rukiin puinnit on saatu päätökseen ainoastaan Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Ruisalasta arvioidaan jäävän kokonaan korjaamatta 20-30 % Pirkanmaalla, Karjalassa ja Pohjois-Savossa. Ruis on myös tavanomaista heikompaa laadultaan Pirkanmaalla.

Pirkanmaalla arvioidaan syysvehnästä jäävän kokonaan puimatta 30-50 %. Syysvehnäsato on määrältään tyydyttävä suuressa osassa maata, mutta Pirkanmaalla vain välttävä.

Kevätviljoista pisimmällä ovat ohran puinnit. Pirkanmaalla ohrasta on puitu 40-50 %. Ohrasadosta arvioidaan jäävän korjaamatta hitaan tuleentumisen tai kasvustojen tuhoutumisen vuoksi Etelä-Suomessa 5-10 % ja maan keskiosissa 25-30 %. Ohrasato arvioidaan määrältään hyväksi Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Muualla sato on määrältään tyydyttävä.

Kauran puinti on vasta aivan alussa Pirkanmaalla. Kaurasta arvioidaan jäävän korjaamatta 20-30 % lähes koko maassa. Kaurasato arvioidaan tyydyttäväksi suuressa osassa maata, Satakunnassa ja Kaakkois-Suomessa hyväksi. Sadon laatu arvioidaan hyväksi ainoastaan Satakunnassa, muualla laatu vaihtelee välttävästä tyydyttävään.

Tiedot ilmenevät maatalousalan neuvonta- ja kehittämisorganisaatio Pro Agrian tuoreesta kasvutilannekatsauksesta.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%