Uutiset

Sinileviä paikoitellen runsaasti Pirkanmaalla

Sinileviä paikoitellen runsaasti Pirkanmaalla

Kuva: Nina Ylitalo[/caption]

Pirkanmaalla on tehty tällä viikolla levähavaintoja seitsemällä seurantapaikalla, kolmella paikalla leviä oli runsaasti.

Runsaasti sinilevää havaittiin Kyrösjärvessä Hämylänlahdella ja Toivolansaaren uimarannassa (Ikaalinen) sekä Pyhäjärven Lehtiniemessä (Nokia).

Vähän sinilevää havaittiin Tampereella Pyynikin uimarannassa ja Kaukajärvessä, Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa ja Kangasalan Kirkkojärvessä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia enemmän.

Lisäksi vahvistamattomien yleisöhavaintojen mukaan leviä oli vähän Sastamalassa Ylistenjärven uimarannassa ja Urjalan Rutajärvessä

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin, pintavesien jäähtyessä vesimassat sekoittuvat ja se voi nostaa alempien vesikerrosten fosforia levien käyttöön. Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan.

Valtakunnallinen leväseuranta ja Pirkanmaan ELY-keskuksen säännöllinen sinilevätilanteesta tiedottaminen loppuu tällä viikolla. Vuosi 2017 on ollut melko normaali leväkesä. Vaikka on ollut viileää, sinileviä on hyödyttänyt runsaiden kesäsateiden valuma-alueelta tuoma kuormitus.

 

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>