Uutiset

Hämeen poliisi: Valepoliisiksi epäiltyä ei vangittu

today1.11.2017

share close

Hämeen poliisi esitti perjantaina 27.10. Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa vangittavaksi miestä, jonka tiliä oli käytetty petoksella viedyn rahan siirtelyyn. Vangitsemista esitettiin todennäköisin syin joko törkeään petokseen tai vaihtoehtoisesti, jos ei saada näyttöä osallisuudesta alkurikokseen, törkeästä rahanpesusta.

Kiinniotetun keski-ikäisen miehen vangitseminen oli poliisin näkökulmasta perusteltua, koska vapaana ollessaan hän voi vaikeuttaa jutun selvittämistä sopimalla asioista muiden osallisten kanssa ja estämällä edelleen kateissa olleiden rahojen takaisin saamista.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei kuitenkaan ollut samoilla linjoilla poliisin kanssa ja määräsi kiinniotetun miehen vapautettavaksi. Perusteluiden mukaan tilitapahtumat ja rahojen nostot eivät riitä osoittamaan vangittavaksi vaaditun syyllistyneen rikokseen riittävän suurella todennäköisyydellä, eikä vangitsemisen edellytyksiä käräjäoikeuden mukaan siten ollut.

Hämeen poliisilla on tutkittavanaan kymmeniä niin sanottuja valepoliisi-juttuja, joissa on soitettu poliisina esiintyen yleensä vanhemmalle henkilölle ja erehdytetty tämä luovuttamaan puhelun aikana verkkopankkitunnuksensa vetoamalla erilaisiin kiireellisiin rikoksen selvittämiseen liittyviin tekosyihin.

Tekotapaan kuuluu, että kun rikollinen on saanut tunnukset haltuunsa, uhrin tilillä olevat varat siirretään välittömästi joko omalle tai apurin käytössä olevalle tilille. Henkilö, joka antaa tilinsä rikollisten käyttöön muttei ole varsinaisessa teossa muuten mukana, syyllistyy tilanteessa rahanpesuun tai törkeään rahanpesuun.

Poliisi muistuttaa edelleen, että verkkopankkitunnuksia ei missään olosuhteissa pidä kertoa tai luovuttaa kenellekään. Poliisi tai kukaan muukaan viranomainen ei näitä tunnuksia virkatehtävissään tarvitse. Tunnuksien avulla rikolliset pystyvät aiheuttamaan huomattavia taloudellisia vahinkoja, ja kuten perjantaisesta käräjäoikeuden ratkaisusta ilmenee, ei rahojen takaisin saaminen tai rikollisten vastuuseen saattaminen ole helppoa.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%