Yleinen

Pekka Haavisto: ”Presidentti voi toiminnallaan voimaannuttaa suomalaisia”

today16.1.2018

share close

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto työskentelisi maan johdossa sellaisen Suomen puolesta, jossa vihapuhe, syrjintä ja häirintä loppuvat. Ehdokas haluaa maahan ilmapiirin, jossa jokaisen kansalaisen oikeutta ilmaista itseään vapaasti ja pelkäämättä kunnioitetaan. Hänen mielestään presidentti voi antaa äänen niille, joilta ääni on jo särkynyt, ja presidentti voi tehdä näkyväksi niitä, jotka ovat vaipuneet näkymättömyyteen. – Presidentti voi toiminnallaan voimaannuttaa suomalaisia.

Pekka Haavisto kehottaa kansalaisia miettimään, mitä sellaista panemme alulle, josta sadan vuoden päästä ajatellaan: ”Olipa kaukonäköistä porukkaa silloin vuonna 2018.”
– Suomen arvomaailman seuraavan sadan vuoden elementtejä ovat muun muassa ilmastonmuutoksen torjunta, kestävän kehityksen agenda, tasa-arvo, vihapuheen torjuminen, perustulo, toimiminen rauhanrakentamisen suurvaltana, hän listaa.
Vihreiden presidenttiehdokas muistuttaa, että Suomen iso tarina luotiin jo ennen maan itsenäistymistä. Haavisto muistuttaa monien tehneen töitä Suomeen uskoen, vaikka he eivät koskaan ehtineet nähdä itsenäistä Suomea.
Haavisto käsittelee Suomen historiaa, nykyisyyttä ja tulevaisuutta tuoreessa Lipunnosto ja räätälin viisaus -kirjassaan. Tasavallan presidenttinä hän toisi ajatuksiansa kansalaisten tietoon tiedotusvälineiden kautta, sosiaalista mediaa hyödyntämällä sekä suorissa ihmisten kohtaamisissa.

Huoltovarmuudesta huolehdittava

– Muuttuvassa maailmassa jotkut ehdottavat korkean muurin rakentamista Suomen ympärille, ettei paha maailma vaikuttaisi meihin suomalaisiin. Suomi on kuitenkin syntynyt kansainvälisessä vuorovaikutuksessa. Näin on myös tulevaisuudessa, presidenttiehdokas Pekka Haavisto linjaa.[/caption]

– Maamme sisäiseen turvallisuuteen kuuluu esimerkiksi huoltovarmuuskysymykset, varustautuminen uusiin uhkiin, kuten hybridisodankäyntiin sekä kyberhyökkäyksiin, vihapuheen sekä järjestäytyneen rikollisuuden estäminen ja katuturvallisuudesta huolehtiminen, Pekka Haavisto linjaa.
Presidenttiehdokkaan mielestä maamme sisäisen turvallisuuden ylläpitämisessä on tärkeää vahvistaa kansallista yhtenäisyyttä.
Haavisto nostaa yhteiskuntamme suuriksi uhkiksi eriarvoistumiskehityksen ja ympäristöongelmat.
– Ne ovat myös globaaleja ilmiöitä, hän huomauttaa.
Presidenttikandidaatti korostaa ihmisten syrjäytymisen olevan haitallista koko yhteiskunnallemme.
– Syrjäytyminen on pahasta etenkin yksilölle, hän lisää.
Haavisto pitää erittäin huolestuttavana sitä, että viidennes 20-vuotiaista nuorista miehistä on koulutuksen, työharjoittelun tai työelämän ulkopuolella.
– Meidän on tartuttava heti nuorten ongelmien ratkaisemiseen. Nuorissa on Suomen tulevaisuus.
Haavisto on kohdannut viime aikoina paljon niin syrjäytyneitä kuin syrjäytettyjäkin nuoria.
– Näiden nuorten näkökulmasta Suomi voi olla hyvin masentava maa, joka ei anna nuorelle toivoa, hän suree.
Hänen mukaansa nuorisotakuu on tärkeä keino nuorten pitämisessä kiinni yhteiskunnassa.
– Tarvitsemme lisäksi paljon kolmannen sektorin tukea nuorten auttamisessa, ehdokas tarkentaa.

Huoli perusrakenteesta

Pekka Haavisto on huolissaan infrastruktuurin säilymisestä koko maassa.
– Tieyhteydet, sähkö, tietoliikenneyhteydet ja postipalvelut kuuluvat pysyvän asutuksen perusedellytyksiin, hän sanoo.
Presidenttiehdokkaan mielestä myös toimivalla joukkoliikenteellä on suuri merkitys maan eri osien asuttuna säilymisessä.
– Lapset, nuoret ja vanhukset ovat joukkoliikenteen varassa, presidenttiehdokas perustelee.
Haavisto tietää esimerkiksi Postin palvelujen heikkenemisen jo vaikuttaneen vahingollisesti monen maaseutuyrittäjän liiketoimintaan.
– Maaseudulla viihtymiseen, paluumuuttoon ja uusien asukkaiden tuloon vaikuttaa kunkin paikkakunnan henkinen ilmapiiri. Kulttuurilla ja kylätoiminnalla voi olla arvaamattoman suuri merkitys viihtyisyydessä, hän pohtii.
Haaviston mielestä kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelun ajan pitäisi olla nyt ohitse.
– Suuri osa kaupunkilaisista arvostaa puhtaita ja korkealuokkaisia elintarvikkeita ja lähiruokaa. Näitä on alettu suosia myös kouluissa ja muualla suurkeittiöissä. Lähiruokatuotannossa viljelijöiden ja kaupunkilaisten etu on yhteinen. Myös huoltovarmuuden takia oma elintarviketuotantomme on tärkeä, presidenttikandidaatti korostaa.
– Viime kesä ja syksy heikkoine säineen ja huonoine lämpökertymineen olivat erityisen vaikeita monille viljelijöille. He eivät saaneet korjattua satoa pelloiltaan. Väsymys, uupumus ja masennus ovat uhanneet monia maaseudun ihmisiä. Viljelijöillä on lisäksi huoli siitä, tuoko ilmastonmuutos tullessaan entistä epävakaammat sääolot. Tämä huoli koskee kaikkia suomalaisia, Pekka Haavisto teroittaa.

MATTI PULKKINEN

Perustiedot: Pekka Haavisto
KOKO NIMI: Pekka Olavi Haavisto
SYNTYMÄAIKA: 23.3.1958
NYKYINEN AMMATTI: Kansanedustaja
PERHEOLOT: Puoliso Antonio Flores
HARRASTUKSET: Puuveneen kunnostaminen, luonto, kirjat

Lue Pirkanmaan Vihreät ry:n hallituksen pälkäneläisen jäsenen, Heli Merimaan mietteet Haavistosta.

Kirjoittaja: Radio SUN

Rate it

Katso myös nämä

Yleinen

Poliisi otti kiinni eilisessä junaonnettomuudessa mukana olleen auton kuljettajan

Henkilöauto ja taajamajuna törmäsivät toisiinsa eilen alkuillasta Mänttä-Vilppulassa. Onnettomuudessa loukkaantui kolme, henkilöauton kyydissä ollutta, matkustajaa ja heidät toimitettiin sairaalaan saamaan jatkohoitoa. Ajoneuvon kuljettaja, keski-suomalainen mieshenkilö, tarkastettiin paikalla lääkintähenkilöstön toimesta, jonka jälkeen hänet on toimitettu kiinniotettuna poliisin tiloihin. Junan matkustajia, jotka ovat mahdollisesti loukkaantuneet tai heillä on muita korvausvaateita, pyydetään ottamaan […]

today19.8.2020


RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%