Uutiset

Tampereen raitiovaunujen muotoilijaksi Idis Design Oy

Tampereen raitiovaunujen muotoilijaksi Idis Design Oy

Teollisen muotoilun toimisto Idis Design Oy on valittu Tampereen raitiovaunujen muotoilijaksi. Muotoilijan suunnittelutyö näkyy raitiovaunujen ulkomuodon lisäksi ohjaamossa ja matkustamossa.

Raitiovaunujen pääratkaisut suunnitellaan kuluvan vuoden alkupuoliskolla ja loppuvuoden aikana muotoilun toimivuutta hiotaan valmistamalla todellisen kokoinen malliraitiovaunu eli maketti, joka kuvaa raitiovaunun tärkeimmät osa-alueet. Maketin avulla muotoiluratkaisuja tarkastellaan ennen vaunutuotannon käynnistymistä.

Joukkoliikennevälineiden muotoiluun erikoistunut Idis Design Oy on toiminut myös Helsinkiin suunnitteilla olevan Raide-Jokerin raitiovaunujen ja HKL:n tilaamien raitiovaunujen muotoilijana.

Tampereen raitiotien muotoilijaa haettiin kansallisen kilpailutuksen kautta. Kilpailutukseen osallistui yhteensä kuusi palveluntarjoajaa. Valintaperusteissa painotettiin kokemusta joukkoliikennevälineiden ja niitä koskevien ergonomia- ja esteettömyysvaatimusten huomioimisesta muotoilussa sekä tarjoajan perehtyneisyyttä muotoilukohteeseen. Lisäksi arvioitiin tarjouksessa kuvatun muotoiluprosessin ja visualisointitapojen soveltuvuutta Tampereen raitiotien brändi-identiteetin suunnittelussa ja raitiovaunun rakentamisessa. Laatutekijöiden lisäksi arvioitiin kustannuksia.

Tampereelle on tilattu 19 raitiovaunua. ForCity Smart Artic X34 -mallin raitiovaunut ovat 37 metriä pitkiä, kolmiosaisia ja kahteen suuntaan ajettavia. Raitiovaunussa on kauttaaltaan matala lattia, ja vaunuun on esteetön pääsy pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa.

Transtech Oy aloittaa raitiovaunujen valmistuksen Kajaanin Otanmäessä kevättalvella 2019. Ensimmäisen raitiovaunun arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 alussa. Raitiovaunuliikenne käynnistyy Tampereella vuonna 2021. Tampereen raitiovaunukaluston ja -infran omistaa Tampereen Raitiotie Oy.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>