Uutiset

Tammikuun norovirusepidemian aiheuttajasta lisätietoa

today14.2.2018

share close

Tampereella sijaitsevasta aasialaisravintolasta asiakkaisiin tarttuneen vatsataudin aiheuttajasta on saatu lisätietoa. THL:n viruslaboratorion tarkemmissa virustyypityksissä aiheuttajaksi todettiin norovirus genoryhmä I.2. Kaikki 34 sairastunutta asiakasta, työntekijä ja 5 sekundaarisesti sairastunutta ovat toipuneet taudistaan. Norovirus genoryhmä I.2 on melko harvinainen ruokamyrkytysten aiheuttaja, mutta se aiheutti vuonna 2014 Tampereen ja Oulun uimavesivälitteiset vatsatautiepidemiat. Se on aiheuttanut useita epidemioita myös muualla Euroopassa.

Tartuntojen lähteenä oli todennäköisesti ravintolan työntekijä, joka oli kesken työpäivän sairastunut tiistaina 16.1. vatsatautiin ja lähtenyt sen johdosta pois töistä. Hänen näytteestään löytyi myös samaa kantaa oleva norovirus.

Norovirustartunnan itämisaika on 12–48 tuntia. Oireet alkavat äkillisesti. Niitä ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, joita seuraa oksentelu. Valtaosalla sairastuneista on myös ripulia, joka on yleensä lyhytkestoinen ja lievä. Osalla on myös lämpöilyä, joka voi erottaa taudin bakteeritoksiinien aiheuttamista ruokamyrkytyksistä. Oireiden kesto on yleensä 12–72 tuntia.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%