Uutiset

Hinkuyskäepidemia Sastamalassa

today16.2.2018

share close

Tammikuun puolivälistä lähtien on Sastamalan Äetsässä todettu kolme laboratoriotestein varmistettua hinkuyskätapausta.

Todetuista tapauksista kaksi on 11–15-vuotiaita, Pehulan koulun ja Äetsän yläasteen oppilaita. Yksi sairastuneista on alle puolen vuoden ikäinen pikkulapsi, jonka perheessä oli pitkään yskinyt perheenjäsen.

Hinkuyskäepidemia voi olla nyt tiedossa olevaa tilannetta laajempi. Sairaanhoitopiiri ja kaupungin tartuntatautiviranomaiset sekä kouluterveydenhoitajat selvittävät asiaa parhaillaan. Äetsän yläasteen ja Pehulan koulun oppilaiden vanhemmille on jaettu tiedote, ja muissa Sastamalan kouluissa kartoitetaan mahdollisia puuskaisesti yskiviä ensi viikolla tehtävän oppilaskyselyn kautta. Yskivät oppilaat ohjataan tutkimuksiin.

Mikäli hinkuyskään sairastuneeksi todetun perheessä, koululuokassa tai muuten häneen lähikontaktissa olevissa on yskää, otetaan heistä hinkuyskänäyte ja aloitetaan hinkuyskään tehoava antibioottilääkitys jo ennen vastauksen varmistumista. Mikäli hinkuyskää sairastavaksi todetun henkilön perheessä on alle puolivuotiaita lapsia tai 36 raskausviikkoa pidemmällä raskaana oleva äiti, annetaan koko perheelle estolääkitys hinkuyskän estämiseksi, koska hinkuyskä on vaarallisin nimenomaan imeväisikäisille lapsille.

Myös muiden alueella asuvien henkilöiden, joilla on pitkittyvää, puuskittaista yskää, kannattaa herkästi hakeutua omalle lääkärille, jossa voidaan tarvittaessa ottaa näytteet hinkuyskän varalta. Suurin osa hengitystieinfektioista on kuitenkin virusten aiheuttamia.

Oireettomien lasten tai aikuisten ei tarvitse hakeutua tutkimuksiin, jos kenelläkään perheessä tai muussa lähiympäristössä ei ole todettu hinkuyskää.

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio. Oireet ovat aluksi kuten monissa muissakin hengitystieinfektioissa: kuumetta, nuhaa ja yskää, mutta tavallisesta flunssasta poiketen yskä pitkittyy ja muuttuu puuskittaiseksi ja tikahduttavaksi. Puuskat esiintyvät etenkin öisin, ja ne voivat päättyä limaoksenteluun. Hinkuyskässä voi esiintyä sisäänhengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Puuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen. Hinkuyskän vakavimmat muodot esiintyvät pienillä lapsilla, joilla tauti voi olla hengenvaarallinen.

Rokote hinkuyskää vastaan kuuluu suomalaisten lasten rokotusohjelmaan. Lasten rokotteet annetaan 3 kuukauden, 5 kuukauden, 12 kuukauden ja 4 vuoden iässä, sekä tehosteannos vielä 14–15 vuoden iässä.

Vuonna 2017 todettiin Suomessa 397 hinkuyskätapausta, näistä Pirkanmaalla 22 tapausta. Hinkuyskäepidemia on parhaillaan käynnissä Vaasan sairaanhoitopiirissä.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%