Uutiset

METSO-ohjelmalla suojeltiin 264 hehtaaria metsäalueita

METSO-ohjelmalla suojeltiin 264 hehtaaria metsäalueita

Pirkanmaalla maanomistajien esityksistä suojeltiin vuoden 2017 aikana 264 hehtaaria metsäalueita METSO-ohjelman (Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma) rahoituksella.

Ohjelman tavoitteena on ylläpitää metsäluonnon rikkautta ja tarjota samalla metsänomistajalle mahdollisuus suojella metsänsä vapaaehtoisesti korvausta vastaan. Suojeltavaksi tarjottavista metsistä tulisi löytyä esimerkiksi eri-ikäistä puustoa, suuria lehtipuita, lahopuita ja pökkelöitä.

Suojelukorvauksia Pirkanmaan ELY-keskus maksoi vuonna 2016 yhteensä noin 2 miljoonaa euroa. Perustetut yksityiset luonnonsuojelualueet sijaitsevat ympäri Pirkanmaata. METSOa on toteutettu Pirkanmaalla vuodesta 2005 lähtien ja se jatkuu vuoteen 2025 saakka. Ohjelman puitteissa on perustettu 224 yksityistä suojelualuetta, joiden yhteispinta-ala on noin 2264 hehtaaria, ja valtio on hankkinut omistukseensa noin 686 hehtaaria maata suojelutarkoitukseen.

- Suojeluun kaivataan edelleen erityisesti lisää vanhoja, runsaasti lahopuuta sisältäviä metsiä, lehtoja ja reheviä puustoisia soita. Lisäksi jo olemassa olevien suojelualueiden lähimetsät ovat monimuotoisuuden kannalta tärkeitä hieman vähäisimmilläkin suojeluarvoilla, kertoo yllitarkastaja Auli Suvanto Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Mikäli omistat kohteen, jonka suojelulla voisit edistää luonnon monimuotoisuuden turvaamista, voi aluetta tarjota suojeltavaksi joko suoraan ELY-keskukseen tai sidosryhmien mm. metsäkeskuksen, metsänhoitoyhdistysten, metsäteollisuuden ja luonnonsuojelupiirin kautta.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>