Uutiset

Tampereen Sammonkadun ryöstön tutkinta edennyt

today27.2.2018

share close

Poliisi on edistynyt Tampereen Sammonkadulla sunnuntaina tapahtuneen epäillyn ryöstön tutkinnassa. Tämän hetkisten tietojen mukaan kaikki tapaukseen osalliset henkilöt ovat alaikäisiä, ja teosta on syytä epäillä kahta alle 15-vuotiasta poikaa.

Poliisi ei tiedota tapahtuman yksityiskohdista enempää, koska asian käsittely julkisesti ei ole asianomistajina tai epäiltyinä olevien lasten edun mukaista. Rikosasiat ovat sinänsä julkisia, mutta tässä tapauksessa tapahtuman julkisesta käsittelystä saattaisi olla haittaa lapsen kehitykselle.

Poliisi kiittää saamistaan vihjeistä. Vihjeitä saatiin useita, ja ne auttoivat merkittävästi asian selvittämisessä.

Alaikäisenkään rikos ei jää seurauksetta

Rikosvastuun ikäraja on 15 vuotta. Tämä tarkoittaa sitä, että alle 15-vuotiasta ei voida tuomita rangaistukseen, kuten sakkoon tai vankeuteen, sellaisesta teosta, joka on lain mukaan rikos. Rikollisesta teosta on kuitenkin aina seurauksia myös lapselle.

Poliisi selvittää alle 15-vuotiaiden tekemiä rikollisia tekoja asian vaatimassa laajuudessa. Kysymykseen voivat tulla esimerkiksi selvitykset siitä, ketä rikoksesta on syytä epäillä, millaista vahinkoa rikoksella on aiheutettu ja liittyykö asiaan yllyttäjinä tai avunantajina yli 15 -vuotiaita.

Poliisi voi tallentaa henkilötuntomerkit, sormenjäljet ja DNA-tunnisteen myös alle 15-vuotiaalta rikollisesta teosta epäillyltä, jos rekisteröinnille on olemassa erittäin painavat perusteet. Tällaisia perusteita voivat olla esimerkiksi erityisen törkeä rikos tai lapsen rikoskierre, jonka katkaisemiseksi rekisteröinti on tarpeellista. Rekisteröinnillä talletettuja henkilötuntomerkkejä voidaan käyttää rikoksesta epäiltyjen tunnistamiseen.

Varsinaisena seuraamuksena alle 15-vuotiaalle voi tulla vahingonkorvausvastuu rikoksella aiheuttamastaan vahingosta. Nuorten tekijöiden osuus korostuu vahingontekotyyppisissä rikoksissa, joissa on tahallisesti vahingoitettu omaisuutta. Tällaisissa jutuissa vahingonkorvaukset saattavat nousta huomattaviin summiin, eikä lapsen huoltajilla ole lähtökohtaisesti velvollisuutta maksaa lapsensa rikoksella aiheuttamia vahinkoja. Varsinaisen korvaussumman päälle tulee lisäksi yleensä viivästyskorko, joka kasvattaa korvattavaa summaa merkittävästi.

Pääpaino alle 15-vuotiaiden lasten tekemissä rikollisissa teoissa on aina lastensuojelullisilla toimenpiteillä. Poliisi ilmoittaa tietoonsa tulleista tapauksista aina lastensuojeluviranomaiselle, joka tekee lapsen ja perheen tilanteen kokonaisharkinnan perusteella tarpeelliset lastensuojelulliset päätökset ja toimenpiteet.

Poliisi jakaa perheiden, koulujen ja muun yhteiskunnan huolen rikoksia tekevistä lapsista. Surullisinta tässä teemassa on se, että joku saattaa harkitsemattomuuttaan pilata tulevaisuutensa jo ennen kuin se on ehtinyt kunnolla alkaakaan.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%