Uutiset

Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyy pakkasta uhmaten

Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyy pakkasta uhmaten

Luonto-Liiton Kevätseuranta käynnistyy tulevana viikonloppuna vuodenajalle epätyypillisen kylmää säätä uhmaten. Kevätseurannassa tarkkaillaan kevään etenemistä keväisten eläin- ja kasvilajien avulla. Tänä vuonna erityishuomiota kiinnitetään niihin lajeihin, joista vuosien saatossa on tullut vain vähän havaintoja.

- Laulujoutsenista, leskenlehdistä ja muista perinteisistä kevääntuojista saadaan joka vuosi kattava kuva, mistä kuuluu suuri kiitos havainnoijille. Jotkut jäävät kuitenkin suosikkien varjoon. Esimerkiksi harvinaistunut siili ja rantakäärme ansaitsisivat tällä kertaa päästä parrasvaloihin, kertoo Kevätseurantaa järjestämässä ollut Antti Salovaara Luonto-Liitosta.

Tänä keväänä havaintoja toivotaan siilien ja rantakäärmeiden ohella erityisesti mustikan kukinnasta, tervapääskyistä ja lepakoista. Mukana ovat myös Kevätseurannan tutut vakiolajit sinivuokosta peippoon.

Kevätseurannan havaintoja voi ilmoittaa milloin vain, mutta erityisen kiinnostuneita ollaan havainnoista, jotka tehdään Kevätseuranta-viikonloppuina. Niiden perusteella saadaan kattavan kuvan Suomen keväästä tietyllä ajanhetkellä. Ensimmäinen Kevätseuranta-viikonloppu on tuleva viikonloppu 3.–4.3. Siitä eteenpäin kevättä tarkkaillaan joka toinen viikonloppu aina 9.–10.6. asti. Havainnot tallentuvat Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan, josta ne ovat saatavilla tutkimuskäyttöön.

Havainnot ilmoitetaan sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.kevatseuranta.fi. Lisäksi lapsille on tarjolla oma Kevätseuranta-lomake, jossa seurataan kolmeatoista helposti tunnistettavaa lajia. Lasten tulostettavat lomakkeet voi lähettää osoitteeseen: Luonto-Liitto, Annankatu 26 A, 00100 Helsinki.

Lue lisää aiheesta:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>