Uutiset

Kokemäenjokeen kuollut miljoonia simpukoita, yhteyttä poikkeuksellisiin päästöihin tutkitaan

today28.3.2018

share close

© Kimmo Puosi[/caption]

Maanantaina 26.3. ilmoitettiin Varsinais-Suomen ELY-keskukselle havainto Kokemäenjoen rannalle ajautuneista tuhansista erikokoisista simpukankuorista. Havainto tehtiin Nakkilan ja Ulvilan rajamailla, noin 12 km Harjavallan patoaltaasta alavirtaan sijaitsevan Ruskilankosken kohdalla.

Yhteyttä päästöihin tutkitaan

Ely-keskus on ryhtynyt tutkimaan tapausta ja pyytänyt avuksi tutkimussukeltajia. Tutkimuksissa pyritään ensin kartoittamaan tilanne joen pohjalla ja saamaan näytteeksi simpukoita laboratoriomäärityksiä varten. Näytteistä analysoidaan ainakin raskasmetallit ja orgaaniset hiilivedyt. Näytteiden tuloksista voidaan päätellä onko nyt havaituilla simpukkakuolemilla yhteys Kokemäenjoessa aikaisemmin tapahtuneisiin päästöihin.

Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n nikkelituotannossa Harjavallassa tapahtui poikkeuksellinen päästö vesistöön 4.–6.7.2014. Päästössä Kokemäenjokeen joutui nikkelisulfaattiliuosta, joka sisälsi yhteensä noin 66 tonnia nikkeliä ja 1,3 tonnia kobolttia sekä muita haitta-aineita. Päästön seurauksena muutaman viikon kuluessa joessa kuoli miljoonia simpukoita.
Kokemäenjokeen pääsi Harjavallassa joulunalusviikolla 2017 lähes 50 000 litraa kevyttä polttoöljyä Pori Energian lämpökeskuksesta. Tämän päästön vaikutusselvitykset ovat vielä kesken. Välittömästi päästön jälkeen ei simpukkakuolemia joessa havaittu.

Sukellustutkimuksien tuloksia odotellaan heti pääsiäisen jälkeen. Mahdolliset uudet havainnot on hyvä ilmoittaa Varsinais-Suomen ELY-keskukseen.

Kirjoittaja: Ilkka Lahti

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%