Uutiset

Hirvivahinkokorvausten määrä liki nelinkertaistui Pirkanmaalla

today5.4.2018

share close

Hirvieläinten aiheuttamia metsävahinkoja korvataan metsänomistajille tänä keväänä Pirkanmaalla 48 000 eurolla. Korvausten määrä on liki nelinkertainen edellisvuoteen verrattuna. Hirvivahinkoasetuksen muutos viime keväänä nosti korvaushakemusten määrää voimakkaasti loppuvuodesta.

Metsänomistajat hakivat vuonna 2017 vilkkaasti korvauksia hirvituhoista. Suomen metsäkeskus arvioi hirvivahinkoja 3 559 hehtaarin alalla koko maassa, josta korvattavaa pinta-alaa oli 3 029 hehtaaria. Pirkanmaalla arvioitiin hirvivahinkoja 93 hehtaarin alalla.

Metsätalouden hirvivahinkokorvauksia maksetaan maanomistajille tänä keväänä yhteensä 1,4 miljoonaa euroa, mikä on huomattavasti edellisvuotta enemmän. Viime vuonna hirvien aiheuttamia metsätuhoja korvattiin 0,5 miljoonalla eurolla. Pirkanmaalla metsävahinkoja korvataan tänä keväänä 48 000 eurolla kun viime vuonna korvauksia maksettiin reilut 12 000 euroa.

– Hirvivahinkoja on varsin paljon Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Näillä alueilla valtakunnanmetsien inventoinnin mukaan männyntaimikoista 30 % on hirvituhoja, sanoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Ari Nikkola Suomen metsäkeskuksesta.

Hirvivahinkoasetukseen tuli muutoksia viime vuoden toukokuussa, mikä selittää osaltaan korvausmäärien kasvua. Hirvivahinkojen arviointia ja korvausten laskentatapaa uudistettiin, mikä osaltaan innosti metsänomistajia hakemaan korvauksia.

– Korvausten laskennassa otettiin käyttöön uudet taimikonarvotaulukot ja puutavaralajien hinnat, ja vahinkoja alettiin mitata arviointikäynneillä vain kasvatettavaksi tarkoitetuista puuntaimista. Näin korvataan vain todellinen vahinko, kertoo metsäneuvoja Heikki Kuoppala Suomen metsäkeskuksesta.

Reilun vuosikymmenen aikana hirvituhokorvauksia on maksettu eniten vuonna 2006, jolloin korvausten kokonaismäärä oli 5,1 miljoonaa euroa. Sen jälkeen korvausmäärät ovat olleet laskusuunnassa vuoteen 2016 saakka. Hirvivahinkokorvaukset maksetaan maanomistajille touko-kesäkuussa. Korvausrahat tulevat valtion varoista, jotka kertyvät metsästäjien hirvilupamaksuista.

Kirjoittaja: Kaisu Lämsä

Rate it

RADIO SUN TAAJUUDET

Etelä-Pirkanmaa 96,7

Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3

Kankaanpään seutu 106,7

Parkanon seutu 91,7

Tampere 107,8

Ylä-Pirkanmaa 91,5

Radio SUN on osa Pirmedioita.

 
Juontajat:

studio@radiosun.fi

Mainosmyynti:

myynti@radiosun.fi

Mainostrafiikki:

radio@radiosun.fi

Uutis-, juttu- ja menovinkit: toimitus@radiosun.fi

Radio SUN

Suvantokatu 13

33100 Tampere

Studio 010 5844 655

WhatsApp 043 2170 273

Verkkopalvelussamme käytetään evästeitä käyttökokemuksen parantamiseksi. Tutustu tietosuojakäytäntöihimme täällä.

0%